Πολιτική

Η Μπακογιάννη για τις ελληνογερμανικές σχέσεις: «Διαμορφώνεται νέο τοπίο – Η σχέση Μέρκελ – Ερντογάν δεν θα υπάρχει αύριο»

«Η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει» ανέφερε η πρώην υπουργός σημειώνοντας ότι μετά τις εκλογές στη Γερμανία εγκαινιάζεται μια νέα φάση και στις ελληνογερμανικές σχέσεις – Προβληματισμός για το έλλειμμα ηγετικής προωθητικής δύναμης στη Γηραιά Ήπειρο – Τι είπε για Μακρόν – Ντράγκι

Για το νέο τοπίο στη Γερμανία μετά τις εκλογές, αλλά και την αντανάκλαση του στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή συνομίλησαν οι Βουλευτές της ΝΔ – και μετέχοντες στο Συμβούλιο της Ευρώπης- Ντόρα Μπακογιάννη, Θόδωρος Ρουσόπουλος και Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε μια συζήτηση για τις γερμανικές εκλογές που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη.

Η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε εκτενώς τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις πρόνοιες του γερμανικού πολιτικού συστήματος, εκτιμώντας πως εγκαινιάζεται μια νέα φάση και στις ελληνογερμανικές σχέσεις, καθώς «η Ελλάδα για πρώτη φορά είναι εξαιρετικά καλά τοποθετημένη» και εξ’ αυτού «έχει ένα ρόλο να παίξει» στα ευρωπαϊκά δρώμενα στο εξής.

Στον αντίποδα, η κ. Μπακογιάννη δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για το έλλειμμα ηγετικής προωθητικής δύναμης στη Γηραιά Ήπειρο στην παρούσα συγκυρία, δεδομένου ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν διανύει προεκλογική περίοδο στη χώρα του και έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης και ενδιαφέροντος στην νέα γενιά. Μάλιστα, η πρώην Υπουργός χαρακτήρισε το θέμα των νέων «μεγάλο στοίχημα για τη Δημοκρατία» και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να ενσκύψει στις αιτίες του προβλήματος, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αποξένωσή τους από την πολιτική.

Επιπλέον, η ίδια εκτίμησε πως «ο Ντράγκι θα είναι παρών για την Ευρώπη» το επόμενο διάστημα, αλλά κυρίως ότι η «Γερμανία γυρίζει σελίδα». Αποτιμώντας, στο ίδιο πλαίσιο, τη σχέση Μέρκελ – Ερντογάν ως μια σχέση «στενής αμοιβαίας κατανόησης», «αυτό δεν θα υπάρχει αύριο», παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη. Κληθείσα, ωστόσο, να σχολιάσει το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων, «έχω ερωτηματικό, γιατί είναι πολλά τα λεφτά», κατέληξε.

Από πλευράς του, ο Βουλευτης της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσόπουλος επισήμανε την κουλτούρα συναίνεσης και συνεννόησης που υπάρχει παραδοσιακά στη γερμανική πολιτική σκηνή και υποστηρίζεται και από το εγχώριο εκλογικό σύστημα, σε αντιπαραβολή με την Ελλάδα, ενώ επισήμανε και το ρόλο του λαϊκισμού, που -αν και υπήρχε και παλιότερα- αναβιώνει εντονότερα σήμερα. Ξεκινάμε από την αποξένωση, για να φτάσουμε στο λαϊκισμό, για να καταλήξουμε στην αποξένωση, περιέγραψε ο κ. Ρουσόπουλος, αποτυπώνοντας το φαύλο κύκλο που τροφοδοτείται, κλονίζοντας εσχάτως και σταθερές όπως η επιστήμη, με αφορμή τον εμβολιασμό. Ως προς την πολυδιάσπαση στη Γερμανία, αυτή ερμηνεύεται από το τέλος των ιδεολογιών κατά τον ίδιο, ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς την υπερβολική ταχύτητα με την οποία αναζητά το νέο ο πολίτης, λόγω του Διαδικτύου και των νέων μέσων.

Πολλά κοινά στοιχεία στη φετινή ήττα της Χριστιανοδημοκρατίας στην Γερμανία με την ήττα της ΝΔ το 2009 εντόπισε ο Βουλευτης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ως προς την μελλοντική στάση του Όλαφ Σόλτς, «δεν το βλέπω να αντιμετωπίζει εχθρικά τις δικές μας θέσεις» υποστήριξε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας στην μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα και την παράμετρο της ακρίβειας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική