31 Μαΐου 2020

Η ΝΔ προς τις ευρωεκλογές -Καμία ψήφος χαμένη, δεν υπάρχουν περιθώρια για άσκοπες ψήφους

mitsotakis-nd-ekloges-708_1Με στρατηγική «καμία ψήφος χαμένη» αναμένεται να προχωρήσει προς τις κάλπες της 26ης Μαΐου η ΝΔ.

Στόχος είναι αφενός η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις ευρωεκλογές τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και αφετέρου να πιέσει τα μικρότερα κόμματα καθώς όπως τονίζουν από την Πειραιώς δεν υπάρχουν περιθώρια «για άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων».

Οι ευρωεκλογές πάντα λειτουργούσαν ως κάλπη εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στήριξης μικρότερων κομμάτων που εισέπρατταν σε ποσοστά αυτή τη δυσαρέσκεια. Την ίδια στιγμή έχει καταγραφεί πολλάκις η αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων από τα τεκταινόμενα στην Ευρωβουλή δια της αποχής που καταγράφεται υψηλότερη σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσδώσει χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος κατά της κυβερνητικής πολιτικής στις εκλογές της 26ης Μαΐου και ταυτόχρονα να ζητήσει την θετική ψήφο στη ΝΔ έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει αυτά τα δυο χαρακτηριστικά που καταγράφονται διαχρονικά στις εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές συνεχίζουν στις δημοσκοπήσεις να παραμένουν αρκετά υψηλά τα ποσοστά των αναποφάσιστων. Επίσης οι δημοσκόποι καταγράφουν οριζόντια στο πολιτικό φάσμα, χαμηλότερα ποσοστά για τα κόμματα σε σχέση με το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών. Πολλοί εξ αυτών εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο χαμηλό ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές. Γι αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητο, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μπει ένα ξεκάθαρο πολιτικό δίλημμα που θα αφορά την πορεία της ίδιας της χώρας με βάση το μήνυμα της ευρωκάλπης.

Ο πήχης του αποτελέσματος από την Πειραιώς δεν μπαίνει σε ποσοστά, προς το παρόν, αλλά μεταφράζεται ως μια «σαφής αποδοκιμασία της κυβέρνησης Τσίπρα και ξεκάθαρη ψήφο στήριξης στη ΝΔ». Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν και άλλον έναν κίνδυνο που προέρχεται από το ξεκάθαρο δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τον εφησυχασμό. Η σίγουρη νίκη, όπως προδικάζεται, της ΝΔ μπορεί να δώσει την αφορμή σε κάποιους ψηφοφόρους να επιλέξουν μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές ή να μην πάνε στην κάλπη.

Το σύνθημα για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου τον έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δυο δημόσιες παρεμβάσεις του αυτό το διάστημα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για ανώδυνες επιλογές και εύκολες διαμαρτυρίες. Δεν υπάρχει περιθώριο για εύκολες ψήφους σε μικρότερα κόμματα».Πολιτική