Πολιτική

Η νέα οκτακομματική Βουλή έχει 100 «πρωτάκια», 67 γυναίκες και ηχηρές απουσίες

Εκτεταμένη ανανέωση του κοινοβουλευτικού προσωπικού προκάλεσε η πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς 100 βουλευτές είτε εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιουνίου είτε στην μάχη του Μαϊου. Πρόκειται για τα 30 μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νίκης, των Σπαρτιατών και της Πλεύσης Ελευθερίας. Εκτός της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει υπάρξει κατά το παρελθόν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Βουλής οι υπόλοιποι 29 εκλέγονται για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων εντοπίζονται οι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Διαμαντής Καραναστάσης της Πλεύσης Ελευθερίας, η τραγουδίστρια Τζώρτζια Κεφαλά του ίδιου κόμματος, ο επικεφαλής της Νίκης Δημήτρης Νατσιός και ο πρώην «Μίστερ Κρήτη» με τους «Σπαρτιάτες» Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Νέοι βουλευτές, αν και έχουν κερδίσει 2 εκλογικές αναμετρήσεις (Μαϊου – Ιουνίου) θεωρούνται οι: Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Ειρήνη Αγαπηδάκη (ΝΔ), Ελενα Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Ζαχαράκη (ΝΔ), Δόμνα Μιχαηλίδου, Ευάγγελος Αποστολάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Ράνια Θρασκιά (ΣΥΡΙΖΑ), Σέβη Βολουδάκη (ΝΔ) κ.α.

Αντίστοιχα το 1/3 των βουλευτών της προηγούμενης περιόδου 2019 – 2023 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Μεταξύ των 100 εντοπίζονται και ηχηρά ονόματα κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ που απώλεσε σχεδόν το 46% της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Μουζάλας, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν όπως και οι «πασοκογενείς» Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης κ.α. Την ίδια στιγμή κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια Τρικάλων η σύντροφος του κ. Ραγκούση Μαρίνα Κοντοτόλη. «Ηχηρές» απώλειες είχε και η ΝΔ με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και Γιώργο Αμυρά να μην ανανεώνουν την θητεία τους.

Η περιστρεφόμενη πόρτα του κοινοβουλίου ωστόσο επανέφερε μετά από αρκετά χρόνια στη Βουλή τουλάχιστον 12 υποψήφιους. Πρόκειται κυρίως για υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ ή προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ όπως οι Πάρις Κουκουλόπουλος που επανεξελέγη με το ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που επανεξελέγη με την ΝΔ στην Δυτική Αθήνα και Συμεών Κεδίκογλου ο οποίος εξελέγη στην Εύβοια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενισχυμένη η γυναικεία παρουσία 

Πέραν αυτών, η νέα Βουλή των οκτώ κομμάτων θα έχει 67 γυναίκες βουλευτές. Οι 30 προέρχονται από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, 17 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 8 από το ΠΑΣΟΚ, 6 από το ΚΚΕ, 2 από την Ελληνική Λύση, 1 από την Νίκη ενώ οι Σπαρτιάτες δεν εξέλεξαν καμία γυναίκα βουλευτή. Η Βουλή της μιας ημέρας που σχηματίστηκε από την αναμέτρηση του Μαϊου είχε 75 γυναίκες βουλευτές ενώ η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές του 2019 είχε 66 γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι η ορκωμοσία της νέας Βουλής θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3/7 στις 11 το πρωί. Την επόμενη ημέρα θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του προεδρείου με την ΝΔ να προτείνει εκ νέου τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα για την θέση του Προέδρου της Βουλής.

Οι ανατροπές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες

Στην Α’ Αθήνας εξελέγησαν δύο γυναίκες οι: Ολγα Κεγαλογιάννη (ΝΔ) και Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ). Πρωτοεκλεγέντες είναι οι Θανάσης Χαλκιάς (Σπαρτιάτες) και Διαμαντής Καραναστάσης (Πλεύση Ελευθερίας). Ως πρώτη κανονική θητεία θεωρείται και του Βασίλη Γραμμένου (Ελληνική Λύση) ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Στην Βουλή επιστρέφει και ο Παύλος Γερουλάνος (ΠΑΣΟΚ).

Μεταξύ των «ηχηρών» ονομάτων που η διπλή εκλογική διαδικασία άφησε εκτός Βουλής είναι η Φωτεινή Πιπιλή (ΝΔ), ο Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ), Χριστόφορος Βερναρδάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστας Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ). Η περιφέρεια Ανατολικής Αττικής ανέδειξε μόλις δύο γυναίκες βουλευτές την Σοφία Ζαχαράκη (ΝΔ) και την Ελένη Καραγεωργοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας). «Πρωτάκια» της Βουλής είναι Τάσος Οικονομόπουλος (Νίκη), Γιάννης Δημητροκάλλης (Σπαρτιάτες) καθώς και η Ελένη Καραγεωργακοπούλου. Για πρώτη φορά εξελέγησαν τον Μάιο και ανανέωσαν την θητεία τους οι Γιώργος Καραμέρος (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ) και Στέλιος Φωτόπουλος (Ελληνική Λύση). Εκτός κοινοβουλίου τέθηκαν οριστικά οι Χρήστος Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ), Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ), Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Βαγγέλης Αντώναρος (ΣΥΡΙΖΑ)

Οι γυναίκες βουλευτές της Α Θεσσαλονίκης είναι οι: Ελενα Ράπτη (ΝΔ), Αννα Ευθυμίου (ΝΔ), Κατερίνα Νοτοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ράνια Θρασκιά (ΣΥΡΙΖΑ). Εξελέγησαν για πρώτη φορά ο Δημήτρης Νατσιός (Νίκη), Γιάννης Κόντης (Σπαρτιάτες) και Μιχάλης Χουρφάκης (Πλεύση Ελευθερίας). Ανανέωσαν την εκλογή τους που έγινε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο οι Διαμαντής Γκολιδάκης (ΝΔ), Ράνια Θρασκιά, Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) και Συμεών Κουπέλογλου. Εκτός Βουλής σε σχέση με το κοινοβούλιο του 2019-23 έμειναν οι Γιώργος Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Χάρης Καστανίδης, Ιωάννης Δελής (ΚΚΕ εκτός και αν ο κ Κουτσούμπας επιλέξει έδρα σε άλλη περιφέρεια).

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου είναι η μόνη γυναίκα βουλευτής της Α Πειραιά η οποία μαζί με τον Νίκο Βλαχάκο (ΝΔ) και Νίκο Αμπατιέλο (ΚΚΕ) θα ξεκινήσουν την πρώτη κανονική κοινοβουλευτική θητεία (είχαν εκλεγεί και τον Μάιο για την Βουλή της μιας ημέρας). Εκτός Βουλής μένει ο Νίκος Μανωλάκος (ΝΔ), η Νόνη Δούνια (ΝΔ), ο Γιάννης Μελάς (ΝΔ) και ο Θοδωρής Δρίτσας (πιθανότατα ο κ. Τσίπρας θα κρατήσει την έδρα του Πειραιά).

Στην Δυτική Αττική δεν εκλέχθηκε γυναίκα. Πρωτοεκλεγμένος είναι ο Χρήστος Τσοκάνης (ΚΚΕ) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εκλέξει κανένα βουλευτή και έμεινε εκτός Βουλής ο Γιώργος Τσίπρας.

Μόνη γυναίκα βουλευτής της Β Θεσσαλονίκης είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) και μαζί με τον Βασίλη Στίγκα (Σπαρτιάτες) και Νίκο Παπαδόπουλο (Νίκη) είναι τα «πρωτάκια» της περιφέρειας. Πρώτη φορά εξελέγη τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο ανανέωσε την θητεία του και ο Φάνης Παππάς (ΝΔ). Εκτός κοινοβουλίου έμεινε ο Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ), Δώρα Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ δεν κατάφερε να κρατήσει την έδρα που πήρε τον Μάιο το ΠΑΣΟΚ και ο Θανάσης Γλαβίνας.

Στην Β’ Πειραιά επανεξελέγησαν οι Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου (Ελληνική Λύση). Βουλευτής για πρώτη φορά έγινε ο Αλέξανδρος Ζερβέας (Σπαρτιάτες) ενώ ανανέωσε την θητεία που πήρε για πρώτη φορά τον Μάιο ο Μιχάλης Λιβανός (ΝΔ). Εκτός Βουλής έμεινε ο Γιάννης Ραγκούσης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Τρύφων Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ).

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική