5 Δεκεμβρίου 2022

Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο πως έχει συγκεντρώσει τον μισό στρατό της στην ανατολική Ουκρανία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μίλησε για 125.000 στελέχη του ουκρανικού στρατού – Σιγή ιχθύος από το Κίεβο

Κατηγορίες κατά της Ουκρανίας ότι ανέπτυξε το μισό στρατό της -ήτοι 125.000 στρατιώτες- στο Ντονμπάς (ζώνη σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται με τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014), εξαπέλυσε σήμερα η Μόσχα.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Μόσχα. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε επίσης την προσφορά του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να διατελέσει η χώρα του ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Τόνισε ωστόσο, ότι η προσφορά του «Σουλτάνου του Βοσπόρου» δεν αναφέρεται στη σύγκρουση στο Ντονμπάς μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι ανησυχεί για τις προθέσεις της Ουκρανίας καθώς η ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αυξάνεται την ώρα που η Δύση εκφράζει φόβους για μία νέα επίθεση της Μόσχας κατά του Κιέβου, κάτι που η Ρωσία απορρίπτει.

Από τη πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι μια «κόκκινη γραμμή», η οποία ελπίζει ότι δεν θα ξεπεραστεί, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τη Ρωσία «διαφάνεια» σχετικά με τις προθέσεις της όσον αφορά την «απρόκλητη» και «ανεξήγητη» συσσώρευση δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στην πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Ρίγα της Λετονίας, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Μόσχα πρέπει να «μειώσει την ένταση» και να κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης. Η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παραμένει «ρευστή και απρόβλεπτη». Η συσσώρευση των ρωσικών δυνάμεων, πρόσθεσε έχει συνοδευτεί από «οξυμένη ρητορική και παραπληροφόρηση».

Στο μεταξύ, χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι αναπτύσσει σημαντικές δυνάμεις κοντά στα ρωσικά σύνορα και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις απειλές για την ασφάλειά της προερχόμενες από τις δυτικές χώρες ή την Ουκρανία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.Πολιτική