SelectedΠολιτική

Η τράπεζα, τα καταχρηστικά 52€ & η παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη

“Χρωστάτε πενήντα δύο ευρώ, κύριε” είναι ο τίτλος του άρθρου του κ. Δημήτρη Ευθυμάκη στο protagon.gr .

Σε αυτό το άρθρο ο κ. Ευθυμάκης περιγράφει, τον τρόπο με τον οποίο τράπεζα με την οποία είχε συνάψει δανειακή σύμβαση, συνέχισε να τον χρεώνει με 52€ ετησίως για ασφάλιστρα, ενώ ο ίδιος είχε εξοφλήσει εξολοκλήρου το δάνειο & τις υποχρεώσεις του απέναντι στην τράπεζα.

Το περιστατικό έχει ως εξής. Ο δανειολήπτης το 2002 είχε πάρει ένα επισκευαστικό δάνειο για το σπίτι του από μεγάλη συστημική τράπεζα, με διάρκεια δεκαπέντε χρόνων. Πλήρωσε δίχως την παραμικρή καθυστέρηση όλες τις δόσεις και το 2017 το δάνειο μηδενίστηκε. Ήταν κύριος. Εναν χρόνο μετά την αποπληρωμή (πέρυσι δηλαδή), χτύπησε το τηλέφωνο του και μια κυρία από εισπρακτική εταιρεία τον ενημέρωσε ότι χρωστάει στην τράπεζα 50 ευρώ. Εκπληκτος πήγε στο υποκατάστημα της γειτονιάς του, όπου η υπάλληλος του επιβεβαίωσε ότι όντως έχει ένα υπόλοιπο χρέους 52 ευρώ από το παλιό δάνειο.

Στις διαμαρτυρίες του ότι το δάνειο είχε ξεπληρωθεί και δεν καταλάβαινε από πού πρόκυψε το νέο χρέος, η υπάλληλος του είπε ότι έβλεπε μεν την ύπαρξη του αλλά για να μάθει λεπτομέρειες θα ‘πρεπε να πάει στο υποκατάστημα που έβγαλε το δάνειο. Εκείνος βρισκόταν στον Πειραιά και έπρεπε να πάει στο Χαλάνδρι όπου δούλευε το 2002 και συναλλασσόταν με τις εκεί τράπεζες.

Βλαστήμησε μεν από μέσα του, διαμαρτυρήθηκε εντόνως στην υπάλληλο, αλλά πλήρωσε τα 52 ευρώ κι έφυγε, πιστεύοντας ότι ξέμπλεξε. Μέγα λάθος του.

Εναν χρόνο αργότερα (πριν λίγες βδομάδες δηλαδή) ξαναχτύπησε το τηλέφωνο του και μια κυρία από εισπρακτική (πάλι) εταιρεία του είπε να πάει στην ίδια τράπεζα για να πληρώσει ένα (καινούργιο) χρέος 52 ευρώ.

“Αυτή την φορά τρελάθηκε πραγματικά” γράφει ο κ. Εθυμάκης και συμπληρώνει:

“Πήγα στο τοπικό υποκατάστημα, έβαλα τις φωνές, αρνήθηκα να πληρώσω, αυτοί με έστειλαν ξανά στο Χαλάνδρι για διευκρινήσεις, αυτή την φορά έφθασα ως εκεί πάνω, όπου διαπίστωσα τα ακόλουθα απίστευτα.

Οταν το 2002 υπέγραψα για το δάνειο, μέσα στην σύμβαση, εκτός από την καθ’ αυτό δόση της τράπεζας υπήρχε και μια ασφάλεια για το σπίτι που ήταν τέσσερα ευρώ τον μήνα. Η δόση που πλήρωνα κάθε μήνα περιείχε και την ασφάλεια του δανείου. Στα δεκαπέντε χρόνια και αφού αποπλήρωσα κανονικά το δάνειο στο σύνολο του, η τράπεζα μου έδωσε ένα εξοφλητικό. Δεν με ενημέρωσε όμως ότι η ασφάλεια του δανείου ήταν δεύτερο συμφωνητικό (κι ας ήταν σε ενιαίο έγγραφο που υπέγραψα το 2002), οπότε έπρεπε να ζητήσω και τη δική του λήξη. Αφού λοιπόν δεν την ζήτησα (πού να το ήξερα αφού δεν με ενημέρωσε κανένας), το μεν δάνειο είχε ξεπληρωθεί, αλλά η ασφάλεια του δανείου έτρεχε κανονικά. Επρεπε να πληρώνω τέσσερα ευρώ κάθε μήνα. Ενημερωτικό στο σπίτι δεν ερχόταν ούτε κάποιο mail, κάθε μήνα λοιπόν συσσωρεύονταν από τέσσερα ευρώ και μόλις (μετά από 13 μήνες) το χρέος ξεπερνούσε το πενηντάρικο, το έστελναν στην εισπρακτική για να το ζητήσει.

Η βλακεία μου να μην ψάξω το πρώτο πεντάρικο που πλήρωσα, έφερε και το δεύτερο. Αρνήθηκα φυσικά να πληρώσω και διότι κανένας δεν με ενημέρωσε, αλλά κυρίως διότι θεώρησα πέραν πάσης φαντασίας παραλογισμό να μην έχω πλέον δάνειο αλλά να πληρώνω για να ασφαλίζω το δάνειο που δεν έχω.

Επρόκειτο για απροκάλυπτη κλεψιά. Τότε η υπάλληλος μου εξήγησε ψυχρά αλλά ευγενικά ότι είναι δικαίωμα μου να μην πληρώσω, όμως η ασφαλιστική εταιρεία της τράπεζας έχει δεσμεύσει (!!!) το σπίτι μου μέχρι την αποπληρωμή του χρέους μου. Επίσης με ενημέρωσε ότι δεν μπορώ να διακόψω την ασφάλεια του (αποπληρωμένου) δανείου από δω και πέρα, αν δεν έχω προηγουμένως ξεπληρώσει τα χρεωστούμενα. Δεν είναι για το πενηντάρικο, το καταλαβαίνετε. Είναι για το γαμώτο, για την αλητεία, για την ληστεία. Πήγα και σε δικηγόρο. Μου είπε ότι θα το «καθαρίσει» το θέμα, αλλά ξεκινάμε με αμοιβή 200 ευρώ. Αν φθάσουμε δικαστικώς, πολύ παραπάνω. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε. Θα καταλήξω να πληρώσω 500 ή 1.000 ευρώ για να ξεμπλέξω από ένα πενηντάρικο που μου κλέβουν. (Στο μεταξύ, η εισπρακτική παίρνει πέντε φορές ημερησίως, κυρίως σε ώρες που ξέρει ότι θα μου σπάσει τα νεύρα.) Από παντού χαμένοι …”

Το άρθρο διάβασε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να παρέμβουν για να ακυρωθούν όλες οι τέτοιου τύπου καταχρηστικές κυρώσεις.

“Διάβασα το άρθρο, εξοργίστηκα πραγματικά και α) ως Υπουργός αρμόδιος για την προστασία του καταναλωτή έδωσα αμέσως εντολή στις υπηρεσίες να παρέμβουν και να ακυρωθούν όλες οι τέτοιου τύπου καταχρηστικές κυρώσεις και β) ζητώ Συγγνώμη από αυτόν τον κύριο!” έγραψε στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected