Πολιτική

Ι. Βαρβιτσιώτης: Ο Καραμανλής βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του αποκατέστησε την δημοκρατία στη χώρα

Η δήλωση του πρώην υπουργού, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη για την 47η Επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Την  σημαντική συμβολή του αείμνηστου  Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας πριν από 47 χρόνια, υπογράμμισε σε δήλωση του ο πρώην  υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. 

«Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε η στιβαρή, γεμάτη ευθύνη και σύσσωμη λαϊκή αποδοχή επιστροφή στη χώρα του Κωσταντίνου Καραμανλή η διαδικασία της μετάβασης θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε μία οδυνηρή ενδεχομένως και αιματοβαμμένη περιπέτεια», τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης. Και εξηγεί:  «Ο Καραμανλής ανέλαβε το ρίσκο να επιστρέψει, χωρίς καμία εγγύηση για την προσωπική του ασφάλεια, χωρίς πλήρη επίγνωση της κατάστασης που επικρατούσε στις ένοπλες δυνάμεις και δέχθηκε να αναλάβει να διαχειριστεί την δύσκολη εθνική κατάσταση που εξελισσόταν στην Κύπρο αλλά και την αποχουντοποίηση που ήταν απαραίτητη για την εμπέδωση του αισθήματος της Δημοκρατίας. Δεν είμαι βέβαιος ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να καταφέρει αυτό το εγχείρημα».

Ολόκληρη η δήλωση του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη:

Με αφορμή τους χθεσινούς εορτασμούς για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας οφείλω να αναδείξω τη συμβολή του Κωσταντίνου Καραμανλή.

Η ομαλότητα με την οποία αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία δεν συντελέστηκε νομοτελειακά και χωρίς ρίσκο. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε η στιβαρή, γεμάτη ευθύνη και σύσσωμη λαϊκή αποδοχή επιστροφή στη χώρα του Κωσταντίνου Καραμανλή η διαδικασία της μετάβασης θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε μία οδυνηρή ενδεχομένως και αιματοβαμμένη περιπέτεια. Ο Καραμανλής ανέλαβε το ρίσκο να επιστρέψει, χωρίς καμία εγγύηση για την προσωπική του ασφάλεια, χωρίς πλήρη επίγνωση της κατάστασης που επικρατούσε στις ένοπλες δυνάμεις και δέχθηκε να αναλάβει να διαχειριστεί την δύσκολη εθνική κατάσταση που εξελισσόταν στην Κύπρο αλλά και την αποχουντοποίηση που ήταν απαραίτητη για την εμπέδωση του αισθήματος της Δημοκρατίας. Δεν είμαι βέβαιος ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να καταφέρει αυτό το εγχείρημα.

Η επιστροφή του ως επιβάτης στο προεδρικό αεροπλάνο της Γαλλικής Δημοκρατίας έδωσε στη κυβέρνηση Εθνικής ενότητας διεθνή αναγνώριση. Τη στιγμή που άλλοι πολιτικοί ηγέτες αδυνατούσαν να συνεννοηθούν για να αναλάβουν αυτή την ευθύνη ή καθυστερούσαν την επιστροφή τους λόγω των κινδύνων που εμπεριείχε, ο Κωνσταντίνος Καραμαλής βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του και την υστεροφημία του αποκατέστησε την δημοκρατία στη χώρα. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική