Πολιτική

Στις 14-15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον η συνάντηση για την διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Η καλή είδηση της διάσκεψης για το ελληνικό χρέος που προέκυψε από την συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την Τρόικα στο Παρίσι βρήκε τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Κάρντιφ της Ουαλίας.antonis-samaras-maximou-megaro-00300Όπως είπε κυβερνητική πηγή στο neodimokratis.gr η συνάντηση για την διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί σε ποιό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση αν θα είναι σε πολιτικό επίπεδο ή σε επίπεδο κυβερνητικών αξιωματούχων. Η πρωτοβουλία ανήκει στο ΔΝΤ που επιμένει ότι χρειάζονται δραστικές αποφάσεις και κούρεμα προκειμένου να γίνει το χρέος βιώσιμο και θα μετέχει η ελληνική κυβέρνηση, εκπρόσωποι από τα τρία μέλη της Τρόικας και ενδεχομένως και άλλοι που έχουν συμφέροντα.

Αν και η διαπραγμάτευση για το χρέος είχε προεξοφληθεί ο καθορισμός της ημερομηνίας δίνει ένα πολιτικό όπλο στον πρωθυπουργό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας, να βελτιώσει το κλίμα και να κερδίσει χρόνο. Ο πρωθυπουργός θα μπορέσει ξεκινώντας από την ΔΕΘ να  ενημερώσει τους Έλληνες ότι η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για την αντιμετώπιση του δυσβάσταχτου χρέους και την οικονομική ανάπτυξη. Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί δεν αφήνει περιθώρια στον Πρωθυπουργό να δεχθεί τις συνεχόμενες ανεύθυνες προκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές και να θέσεις τη χώρα από την ασφάλεια που με τόσο κόπο και θυσίες κερδίσαμε, σε πειραματικό στάδιο με αβέβαιες και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση (χωρίς να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Παρισιού) θεωρεί ότι έγινε το πρώτο θετικό βήμα.

Ο κ. Σαμαράς θα εξαγγείλει στην ΔΕΘ την μείωση του πετρελαίου θέρμανσης και της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ θα είναι πιο γενικόλογος όσον αφορά τον οδικό χάρτη για την μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων. Η συγκεκριμενοποίηση των προθέσεων του πρωθυπουργού για την συνολική μείωση της φορολογίας εξαρτάται από την λύση που θα δωθεί στο ελληνικό χρέος καθώς επίσης και από την αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα που θα αρχίσει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική