Διεθνή

Ιράκ: Το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Αμπάντι

228829382EAC53D044C671596DF84768.jpgΗ νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επιλύσει τις διαφορές της Βαγδάτης με τους Κούρδους

Το κοινοβούλιο του Ιράκ έδωσε τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της χώρας και ενέκρινε, με οριακή πλειοψηφία, το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας Χάιντερ αλ Αμπάντι. Από τους 328 βουλευτές, οι 177 υπερψήφισαν το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Τζαφάρι ενώ ο Άντελ Άμπντελ Μάχντι, του Ανωτάτου Ισλαμικού Συμβουλίου, διορίστηκε υπουργός Πετρελαίου. Ο Αμπάντι δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας, όμως υποσχέθηκε ότι θα το κάνει μέσα σε μία εβδομάδα.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι και ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι αναλαμβάνουν αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Οι Κούρδοι βουλευτές, που μπήκαν στην αίθουσα ενώ βρισκόταν στο βήμα ο αλ Αμπάντι είπαν ότι αποφάσισαν να τον στηρίξουν, όμως του δίνουν διορία τριών μηνών για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων ζητούν να επιτευχθεί μια συμφωνία για το ποσό που θα λαμβάνει από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Στην ομιλία του ο Αμπάντι δεσμεύτηκε να επιλύσει “όλες τις διαφορές” της Βαγδάτης με το Κουρδιστάν.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με το αυτόνομο Κουρδιστάν, που ήταν ανέκαθεν δύσκολες κυρίως με αφορμή τη διανομή των εσόδων από τους φυσικούς πόρους της περιοχής, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Οι Κούρδοι επωφελήθηκαν από την υποχώρηση του ιρακινού στρατού για να καταλάβουν διαφιλονικούμενα εδάφη. Όμως λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών που έφτασαν στο σημείο να απειλούν το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι διέταξε την πολεμική αεροπορία να βοηθήσει τους Πεσμεργκά, τους Κούρδους μαχητές, σε μια σπάνια κίνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σήμερα, οι Κούρδοι βουλευτές είχαν αρνηθεί αρχικά να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Για περιοδεία στη Μέση Ανατολή, κυρίως στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, αναχωρεί στο μεταξύ την Τρίτη Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με σκοπό να οικοδομήσει μια διεθνή συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή