Νέα έρευνα αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους η καφεΐνη έχει διαφορετική επίδραση σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα εντόπισε έξι νέους γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένη κατανάλωση καφέ.
Η μελέτη εξηγεί γιατί η καφεΐνη και ο καφές γενικότερα έχει διαφορετικές συνέπειες σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Οι ερευνητές (μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Γενετικής Καφέ και Καφεΐνης), με επικεφαλής την Μέριλιν Κορνέλις του Τμήματος Διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής “Molecular Psychiatry”, πραγματοποίησαν μια γενετική μετα-ανάλυση σε πάνω από 120.000 τακτικούς καταναλωτές καφέ.
Η ανάλυση έφερε στο φως δύο γονίδια (POR και ABCG2) που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό και άλλα δύο (GCKR και MLXIPL) που σχετίζονται με τις νευρολογικές επιδράσεις του καφέ.
Η έρευνα υπογραμμίζει αυτό που ήδη όλοι υποπτεύονταν, ότι δηλαδή η καφεΐνη μεταβολίζεται με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε άνθρωπο.
«Ο καφές και η καφεΐνη έχουν συνδεθεί τόσο με ωφέλιμες, όσο και με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και τα ευρήματά μας μπορεί να μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε εκείνες τις υποκατηγορίες ανθρώπων που είναι πιο πιθανό να ωφελήσουν την υγεία τους, είτε αυξάνοντας, είτε μειώνοντας την κατανάλωση καφέ», δήλωσε η Μέριλιν Κορνέλις.