Πολιτική

Καιρίδης: Αύξηση των ροών στην Λέσβο – Απολύτως διαχειρίσιμη η κατάσταση

«Πράγματι έχουμε μια αύξηση των ροών, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες εστιάζεται κυρίως στη Λέσβο. Η εικόνα είναι καλύτερη στον Έβρο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης στην ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας όμως απολύτως διαχειρίσιμη την κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας σήμερα έχει ένα οργανωμένο σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης, πέρα από την υποδομή που έχουμε στη φύλαξη των συνόρων», είπε αρχικά ο κ. Καιρίδης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου αναφέρθηκε και στην ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αλλά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Το κύριο θέμα της συζήτησής μας ήταν «ο καλύτερος συντονισμός των τριών υπουργείων που εμπλέκονται στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης» ανέφερε συγκεκριμένα.

Όσο για το αν μας «στοιχειώνει» το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου αλλά και αν ήταν δίκαιη η τόσο έντονη κριτική που δέχτηκε η χώρα από τον διεθνή τύπο, ο κ. Καιρίδης δήλωσε πως: «Εμείς την κριτική, ιδίως την καλόπιστη και καλοπροαίρετη και εποικοδομητική, πάντοτε την ακούμε και διαβάζουμε με προσοχή τα δημοσιεύματα του σοβαρού διεθνούς τύπου, αλλά και την ευρύτερη συζήτηση η οποία γίνεται σήμερα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι με εξέπληξε και εμένα η σφοδρότητα πολλών άδικων επιθέσεων σε βάρος της χώρας μας και εναντίον του ελληνικού Λιμενικού, το οποίο έχει κάνει χιλιάδες διασώσεις από το 2012 οπότε και ξεκίνησε το πρόβλημα και την περίοδο 15 – 16 που κορυφώθηκε, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σωθεί στη θάλασσα χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λιμενικού τα τελευταία 11 χρόνια.

Κάτι το οποίο δεν λέγεται σε αυτά τα δημοσιεύματα, είναι ότι το κύριο πρόβλημα είναι οι διακινητές, είναι τα εγκληματικά δίκτυα. Είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα που μιλάμε, ενάμιση μήνα μετά την Πύλο, συνεχίζουν να φεύγουν αυτά τα μη αξιόπλοα σκάφη από την Ανατολική ακτή».

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει μια μεγάλη σπέκουλα γύρω από το μεταναστευτικό και πως θέλει να το εκμεταλλευτεί η ακραία εθνικιστική Δεξιά. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, η οποία θέλει με διαφορετική αφετηρία εξίσου τη διάλυση της Ευρώπης και την αποδυνάμωση της.

Όπως είπε, οι δεύτεροι «θέλουν τη διάλυση της Frontex. Θεωρούν ότι οποιαδήποτε προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουν μία ακραία άποψη, την οποία δεν συμμερίζεται καν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία είναι και ο θεματοφύλακας, να πούμε, της Συνθήκης για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Προσφύγων, την περίφημη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 και θεωρούν ότι οποιαδήποτε περιφρούρηση των συνόρων είναι κάτι κακό και ότι θα πρέπει να βάλουμε ένα φέριμποτ από το Τομπρούκ και τη Βεγγάζη για να φέρνουμε κάθε δυστυχισμένο αυτού του κόσμου στην Ευρώπη πιο γρήγορα και με ασφάλεια».

Ωστόσο – όπως είπε – δεν θα φύγει η Frontex και δεν πρέπει να φύγει η Frontex από την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική