22 Απριλίου 2021

«Καλογρίτσας gate»: Η Προανακριτική καλεί ως πρώτο μάρτυρα τον Κυριάκο Τόμπρα – Όλη η λίστα

Ο Κυριάκος Τόμπρας μεσολάβησε, προκειμένου ο Χρήστος Καλογρίτσας και η λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία CCC να έρθουν σε συμφωνία 

Την πρώτη λίστα μαρτύρων κατήρτισε η Προανακριτική επιτροπή της Βουλής και από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η ουσιαστική διερεύνηση των χειρισμών του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στις υποθέσεις του τηλεοπτικού διαγωνισμού και του «Καλογρίτσας gate».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη 13 Απριλίου προγραμματίστηκε η εξέταση του κ. Κυριάκου Τόμπρα, που μεσολάβησε, προκειμένου ο Χρήστος Καλογρίτσας και η λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία CCC να έρθουν σε συμφωνία. Ο κ. Τόμπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του και στο ερώτημα αν ο γνωστός εργολάβος τον είχε ενημερώσει ότι η επιθυμία του τότε υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να φτιάξουν ένα κανάλι, απάντησε: «Κοίτα, αυτό το ήξερε όλη η Ελλάδα τότε, ότι ο Καλογρίτσας ενεργούσε για λογαριασμό του Μαξίμου. Και να μου έλεγε κάτι αντίθετο, δεν θα το πίστευα».

Αμέσως μετά την εξέταση του κ. Τόμπρα, θα κληθεί ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, ο στενός του συνεργάτης Χρήστος Νικολάου και στη συνέχεια ο διευθυντής λογιστηρίου της λιβανέζικης εταιρείας, Αντώνης Λιανός.

Η συγκεκριμένη πρώτη λίστα μαρτύρων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Τα κόμματα ωστόσο κατέθεσαν προτάσεις και για τους επόμενους κύκλους μαρτύρων.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο εισηγητής της, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε να ακολουθηθεί η λίστα μαρτύρων του πταισματοδίκη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ανακριτικής διαδικασίας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η πλειοψηφία πρότεινε:

ΝΔ

α’ κύκλος

Κ. Τόμπρας,

Χρ. Καλογρίτσας,

Χρ. Νικολαου,

Αν. Λιανος.

β’ κύκλος

Δ. Βερύκιος

Ε. Μαρινακης

Κ. Βαξεβάνης.

Επίσης, προτάθηκε στο προεδρείο της επιτροπής να αιτηθεί από τη Δικαιοσύνη τη δικογραφία για τα «βοσκοτόπια».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η αρχή των καταθέσεων να γίνει από τους πολιτικούς ενάγοντες, προτείνοντας κατά σειρά τους:

Χρήστο Καλογρίτσα

Βλαδίμηρο Καλογρίτσα

Χρ. Νικολάου

Αντ. Λιανό

Στελέχη των επιχειρήσεων της οικογένειας Χούρι

Μισελ Σααντ, στέλεχος CCC

Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της ΤτΕ

Μάριο Μπαχα (νομικός σύμβουλος Attika)

Αθανάσιο Τσάδαρη

Αθήνα Κουσκουρη

Ειρηνη Φιλακουριδου

Τάκη Θεοδωρικάκο

Δημητρη Τερζόγλου

Κώστα Βαξεβάνη

Ένταση για τον Χρήστο Σπίρτζη

Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσαν εντάσεις. Δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο και με τις προτάσεις που κατέθεσε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Γιαννακοπούλου ζήτησε την εξέταση του κ. Χρήστου Σπίρτζη, υπογραμμίζοντας: «Πιστεύουμε ότι ξέρει πολλά ο κ. Σπίρτζης. Να μπει στον κατάλογο από τώρα».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης αντέδρασαν, λέγοντας: «Για καλέστε τον, για καλέστε τον να έρθει να τα πει» και τη βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής να ανταπαντά: «Μην εξάπτεστε, όλα με τη σειρά τους, θα έρθουν όμορφα κι ωραία, όλα και όλοι θα έρθουν»

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, ο Παύλος Πολάκης, προκειμένου να «ενισχύσει» τις θέσεις του κόμματός του, ανέφερε: «Θα εξετάσουμε αυτούς που θέλουμε, θέλετε δεν θέλετε», με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να του απαντά: «Μην δημιουργείς ένταση. Δεν έχει κάμερες να στήνεις σόου».Πολιτική