Διεθνή

Κάμερον: Θα με πλήγωνε αν η Σκωτία επέλεγε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο

68798AEABF553C39640BC9FC2BC919BC.jpgΟ πρωθυπουργός προειδοποιεί τους Σκωτσέζους να μην χρησιμοποιήσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την κυβερνητική πολιτική

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι θα πληγωθεί κατάκαρδα εάν η Σκωτία επιλέξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το “ναι” στην ανεξαρτησία κερδίζει έδαφος και μάλιστα μία από αυτές, του ινστιτούτου YouGov, έδειξε ότι για πρώτη φορά προηγείται, με ποσοστό 51%.

“Ενδιαφέρομαι περισσότερο για τη χώρα μου παρά για το κόμμα μου” είπε ο Κάμερον κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης που πραγματοποίησε στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Scottish Widows στο Εδιμβούργο. “Ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για αυτήν την εκπληκτική χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο που χτίσαμε όλοι μαζί. Θα με συνέτριβε εάν αυτή η οικογένεια των εθνών που συγκροτήσαμε διαλυθεί”, πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι μια νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, τονίζοντας ότι αν οι Σκωτσέζοι επιλέξουν την απόσχιση, το Λονδίνο δεν πρόκειται να μοιραστεί μαζί τους τη στερλίνα.

Ο Κάμερον υπογράμμισε επίσης ότι το δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για να εκφράσουν κάποιοι τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβέρνηση. “Νομίζω ότι ορισμένοι το αντιμετωπίζουν σαν τις βουλευτικές εκλογές: ότι παίρνεις μια απόφαση και πέντε χρόνια αργότερα μπορεί να αλλάξεις γνώμη αν βαρέθηκες με τους Τόρις, τους δίνεις μια κλωτσιά και μετά το ξανασκέφτεσαι. Αυτή η απόφαση (σ.σ. το δημοψήφισμα) δεν αφορά τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά τον επόμενο αιώνα”, κατέληξε.

Από το Λονδίνο, ο εκτελεστικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρείας BP Μπομπ Ντάντλεϊ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν “όχι” στο δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει την απαιτούμενη σταθερότητα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας.

“Ως σημαντικός επενδυτής στη Σκωτία, τώρα και στο μέλλον, η BP πιστεύει ότι οι μελλοντικές προοπτικές της Βόρειας Θάλασσας εξυπηρετούνται καλύτερα με τη διατήρηση της υπάρχουσας ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου”, τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή