Πολιτική

Κανονικότητα για τους εμβολιασμένους: Συνεδριάζει η Επιτροπή – Στις 15:00 οι ανακοινώσεις από τον Πλεύρη

Απέκλεισε νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους ο υπουργός Υγείας – Τι θα γίνει με τους εξωτερικούς χώρους που είναι μεικτοί – «Εχθρός μας ο κορωνοϊός» – Δείτε βίντεο

Τον νέο «χάρτη» που παραπέμπει στην άρση περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους -ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές- και στην αναδιάταξη του δυναμικού, που θα διαχειριστεί την πανδημία εφεξής, θα παρουσιάσει σήμερα στις 15:00 η κυβέρνηση δια του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Εν τω μεταξύ από τις 10:00 συνεδριάζει η Επιτροπή για την οριστικοποίηση του πλαισίου. 

Μετά από πολλές και διαδοχικές συσκέψεις το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κατέληξαν σε συγκεκριμένο πλάνο για τον «δεύτερο κύκλο» της πανδημίας και την διαχείρισή του με την παραδοχή ότι το φετινό φθινόπωρο υπάρχει το εμβόλιο, ενώ έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έτσι αναλύοντας ένα ευρύ πακέτο προτάσεων επέλεξαν τα βήματα που οδηγούν στην άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους- κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι πολίτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά στο πεδίο της «κανονικότητας».

Ο νέος χάρτης θα δίνει όπως αναμένεται την δυνατότητα στους εμβολιασμένους πολίτες για την παραμονή τους σε καταστήματα και μετά τη μία το βράδυ, ενώ θα μπορούν να είναι και όρθιοι στο εσωτερικό αυτών, όπου συζητείται επίσης η πρόβλεψη να παίζει και μουσική. Το νέο πλάνο με την συγκεκριμένη άρση των περιορισμών ενδέχεται να μην ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους που είναι μεικτοί.

Το πέρασμα στον δεύτερο κύκλο της πανδημίας με την άρση κάποιων περιορισμών για τους εμβολιασμένους προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου περιγράφοντας το σκεπτικό: «Η πανδημία χαρακτηρίζεται από κύκλους. Ο πρώτος κύκλος της πανδημίας, μας έφερε αντιμέτωπους με συγκεκριμένες καταστάσεις που έπρεπε πολύ γρήγορα να αλλάξουν, με εργαλεία, με μεθόδους, με πολιτικές που από την αρχή έπρεπε να εγκαθιδρύσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλος ο κόσμος».

Από εδώ και στο εξής, όπως εξήγησε στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου θα υπάρξει και αναδιάταξη του δυναμικού σε όλα τα επίπεδα και ίσως (όπως άφησε να εννοηθεί) και στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων με την λειτουργία ενός πιο ευέλικτου και μικρότερου αριθμητικά σχήματος.

Πλεύρης: Όχι σε νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Εν τω μεταξύ, στην διαβεβαίωση πως στις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα στις 15:00 δεν θα υπάρχουν πακέτο αυστηροποίησης του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ το πρωί της Τετάρτης, τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν θα παραπέμουν στο lockdown που είχε η χώρα τον περασμένο χειμώνα. Όπως εξήγησε ο ίδιος, κατά την συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10:00, η Επιτροπή των ειδικών στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο κ. Πλεύρης θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο και στη συνέχεια θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Το ξεκαθαρίζω. Δεν είναι φιλοσοφία ότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι δεν ευνοούνται. Τα μέτρα που υπάρχουν και για τους ανεμβολίαστους είναι επαρκή. Αλλά εκεί που βρίσκονται εμβολιασμένοι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο καθεστώς ελευθερίας που θα αποτυπωθεί στις 3 που έχουμε συνέντευξη Τύπου», είπε.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία των ανακοινώσεων ο υπουργός Υγείας είπε ότι «όπου υπάρχουν περιοχές ή χώροι στους οποίους βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη φιλοσοφία να έχει ο άνθρωπος αυτός περισσότερο κανονικότητα. Από εκεί και πέρα στις μεικτές περιοχές, στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους, εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, να το ξεκαθαρίσουμε. Εχθρός είναι ο κορωνοϊός. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει περισσότερο από τον εμβολιασμένο. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα επιχειρήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα μέτρα».

Δείτε βίντεο:


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ces3k8f7qx8h-sf)


Για το πλαίσιο των νέων ελευθεριών για εμβολιασμένους ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Η φιλοσοφία αυτών που θέλουμε να ανακοινώσουμε σήμερα και 10 η ώρα συνεδριάζει η επιτροπή οπότε θα γίνει μία συζήτηση στο πρώτο της μέρος και εγώ για να εξηγήσω το πλαίσιο της φιλοσοφίας. Πρώτα απ’ όλα βρισκόμαστε σε ένα χρονικό πλαίσιο διαφορετικό γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε το εμβόλιο και έχει αποδειχθεί ότι όσοι εμβολιάζονται νοσούν και πιο δύσκολα, κυρίως όμως δεν νοσούν βαριά και πολύ περισσότερο δεν νοσούν σε κλίνες ΜΕΘ. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά. 90% των συνανθρώπων μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και προέρχονται από το 30% του πληθυσμού».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχω την ΚΥΑ που είναι 187 σελίδες και βγαίνει κάθε εβδομάδα και για εμένα που είμαι δικηγόρος είναι δύσκολο να τη διαβάσω και να καταλάβω ακριβώς τι ισχύει σε κάθε πλαίσιο λειτουργίας. Θα πρέπει να έχουμε ένα πιο απλοποιημένο, όχι αναγκαστικά ανελαστικό, αλλά απλοποιημένο πλαίσιο. Να είναι πλήρως κατανοητό για τον πολίτη και να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες εκεί πέρα που υπάρχει λιγότερη επικινδυνότητα».

«Στους κλειστούς χώρους εστίασης που είναι μόνο για εμβολιασμένους μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία», εξήγησε.

Οι παρελάσεις

Κυβερνητικά στελέχη πάντως με αφορμή το ερώτημα για το αν θα γίνουν φέτος κανονικά οι παρελάσεις, όπως κατά τους τριήμερους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου και του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου απαντούν ότι ο κόσμος δικαιούται, αξίζει και θα έχει μια κανονικότητα, θα έχει την επιστροφή της ζωής του στην πληρότητά της.

«Φέτος δεν είναι όπως ήταν πέρυσι. Έχουμε το εμβόλιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει εμβολιαστεί. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται. Όλο και περισσότεροι πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα και να εμβολιαστούν», τόνισε δε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλώντας τους πολίτες εμμέσως πλην σαφώς να κατανοήσουν την πραγματικότητα στις εντατικές, όπου η συντριπτική πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι «Ας κοιτάξουμε λίγο τι γίνεται στις εντατικές. Ας κοιτάξουμε ποιοι άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Δεν υπάρχει λόγος, από την ώρα που το εμβόλιο είναι εκεί, είναι ασφαλές, να επιμένουν κάποιοι και να εκθέτουν τη ζωή τους σε αυτό τον κίνδυνο. Από εκεί και πέρα, όμως, η κατάσταση φέτος δεν είναι, όπως ήταν πέρυσι», επανέλαβε ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας την άποψη της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσει. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε συνθήκες lockdown. Υπάρχει το πλαίσιο λειτουργίας ανοιχτών και κλειστών χώρων, που αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, και θα κινούμαστε ακριβώς σ’ αυτό», πρόσθεσε και παρέπεμψε στις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας και στη λογική ότι «προφανώς οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια, που αντιστοιχούν στη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια, για να θωρακιστούμε απέναντι στον κορωνοϊό».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική