3 Αυγούστου 2021

Καταβάλλεται σε 11.000 δικαιούχους το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

elaxisto708.jpg?itok=w4S44kfn

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταβληθεί, αύριο Τρίτη, στους τραπεζικούς λογαριασμούς  των 11.000 δικαιούχων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Περίπου 11.000 αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί μετά την διασταύρωση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν την κατάσταση της αίτησης τους στην ιστοσελίδα energo-eke.gr. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα περιλαμβάνει επίδομα το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 300 ευρώ για ζευγάρι. Το ποσό αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε ενήλικο και 50 ευρώ το μήνα για κάθε ανήλικο τέκνο.

Περιλαμβάνει επίσης κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η παροχή βιβλιαρίου ανασφάλιστου, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, πρόσβαση σε κοινωνικό παντοπωλείο καθώς επίσης και προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης με τελικό στόχο την επανένταξη στην εργασία. Ακόμη, στους ωφελούμενους παρέχεται πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, βιβλιάριο ανασφάλιστου, προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου, όπως και δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία.

Ο θεσμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας για το επόμενο εξάμηνο και αναμένεται να ενταχθούν περί τα 20.000 άτομα, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του προγράμματος, θα περιλάβει, σύμφωνα με το σχεδιασμό, περίπου 700.000 άτομα. Για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έχουν επιλεγεί οι δήμοι Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, (περιφέρεια Αττικής), ο δήμος Μαλεβιζίου (περιφέρεια Κρήτης), ο δήμος Τρίπολης (περιφέρεια Πελοποννήσου), ο δήμος Σύρου (περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) και ο δήμος Σάμου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).Ελλάδα