29 Νοεμβρίου 2020

Κατάληψη σε τρεις Σχολές και στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Πατρών

panepistimio660.jpg

Με ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών κάνει γνωστές τις καταλήψεις των σχολών του Ιδρύματος και του κεντρικού κτιρίου καθώς και τις χαρακτηρίζει αντιδημοκρατικές και αντιακαδημαϊκές ενέργειες.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Yπό κατάληψη τελούν τα εξής Τμήματα του Πανεπιστημίου: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τ/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (για μια εβδομάδα), το Τμήμα Χημείας (για δυο ημέρες, 23-24/10) και το Τμήμα Πολιτικών μηχανικών (Πέμπτη απόγευμα και Παρασκευή, 23-24/10). Την Πέμπτη, 23/10/14 και ώρα 7.30 π.μ., έγινε κατάληψη του Κεντρικού Κτιρίου της Διοίκησης (Πρυτανείας) από μικρή ομάδα δύο Συλλόγων Φοιτητών (Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Φιλολογίας), οι οποίοι έδωσαν εντολή σε όλους τους εργαζομένους να αποχωρήσουν από το Κτίριο.

Η κατάληψη είναι αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή ενέργεια. Υπενθυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει πάνω από 25.000 φοιτητές. Τις επιπτώσεις της κατάληψης της κεντρικής Διοίκησης υφίσταται όλη η Πανεπιστημιακή κοινότητα σε επίπεδο εκπαίδευσης, έρευνας και διοίκησης.

Οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων Εκπαίδευσης και Έρευνας, Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων, Επιτροπής Ερευνών, καθώς και η Επιτροπή Διοίκησης του έργου «Ψηφιακό Άλμα» επισημαίνουν τη δυσλειτουργία που επιφέρουν οι καταλήψεις σε διεκπεραίωση εκπαιδευτικών στόχων, ερευνητικών έργων και προγραμμάτων, όπου χάνονται καταληκτικές ημερομηνίες και πιστώσεις, καθώς και καθυστερήσεις στην κίνηση τιμολογίων και αποζημίωσης προμηθευτών του Πανεπιστημίου. Η Πρύτανις έχει ενημερώσει τα μέλη των Συλλόγων που έχουν καταλάβει την κεντρική Διοίκηση ότι είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και κάθε ζημιά που μπορεί να προκληθεί.

Ανακοινώνεται ότι, σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης του κοινού στο χώρο του Α’ κτιρίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών, το αρμόδιο Τμήμα Πρωτοκόλλου, Διεκπεραίωσης και Αρχείου θα λειτουργεί στο χώρο των Κοσμητειών των Σχολών, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (στον 3ο όροφο του Κτιρίου της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, ανάμεσα στις οδούς Αριστοτέλους και Φειδίου.

Η είσοδος βρίσκεται στην πλευρά του κτιρίου της Βιβλιοθήκης που «βλέπει» τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου), στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τα έγγραφα και την πάσης φύσεως αλληλογραφία τους που απευθύνεται προς το Πανεπιστήμιο Πατρών, τις υπηρεσίες και τα συλλογικά όργανα του Ιδρύματος. Στις περιπτώσεις αυτές, πληροφορίες επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Ιδρύματος θα διατίθενται στο κεντρικό Φυλάκιο, στην είσοδο της Πανεπιστημιουπόλεως”.Ελλάδα