13 Μαΐου 2021

Κατασχέσεις ταυτοτήτων επίδοξων τζιχαντιστών προωθεί η Γερμανία

AE652B17A54CAED4DFF51352CBD11CAA.jpgΜε αυτό το μέτρο η κυβέρνηση ευελπιστεί να εμποδίσει την έξοδο δυνάμει τζιχαντιστών από τη χώρα, στερώντας τους ουσιαστικά το δικαίωμα να ταξιδέψουν.

Οι αρχές της Γερμανίας διεμήνυσαν σήμερα ότι θα κατάσχονται τα δελτία ταυτότητας Γερμανών ριζοσπαστών ισλαμιστών που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Συρία ή στο Ιράκ για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις εκεί.

Η Γερμανία, όπως και πολλές άλλες χώρες στην ΕΕ, πασχίζει να αποτρέψει το ενδεχόμενο ένα κύμα επίδοξων τζιχαντιστών, πολλοί εκ των οποίων είναι έφηβοι, να ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που πλέον ελέγχει τεράστιες εκτάσεις της συριακής και της ιρακινής επικράτειας.

Οι αρχές λένε πως φοβούνται ότι θα επιστρέψουν εμπειροπόλεμοι, σκληρότεροι και γεμάτοι μίσος για τη Δύση και ενδέχεται να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας υπολογίζει ότι τουλάχιστον 450 πρόσωπα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα με προορισμό τη Συρία και περίπου 150 έχουν επιστρέψει. Πολλοί αντιμετωπίζουν έρευνες των αρχών σε βάρος τους.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η Γερμανία μπορεί να κατασχέσει τα διαβατήρια υπηκόων της, ώστε να μη βγαίνουν από τη χώρα, αλλά όχι τα δελτία ταυτότητας τα οποία κάθε πρόσωπο οφείλει να έχει μαζί του πάντοτε.

Οι ταυτότητες αρκούν για τους υπηκόους της Γερμανίας ώστε να εισέρχονται σε κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ—αλλά και στην Τουρκία, από όπου οι επίδοξοι τζιχαντιστές μπορούν εύκολα να περάσουν στη Συρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τις αρχές στα 16 ομόσπονδα κρατίδια να δοθεί στις αρχές η δυνατότητα να κατάσχουν τα δελτία ταυτότητας και να εκδίδουν ένα προσωρινό έγγραφο, το οποίο δεν θα επαρκεί για να ταξιδέψει κανείς.Διεθνή