Πολιτική

Καθαρός πολιτικός διάδρομος από Μητσοτάκη: 3 «όχι» και 1 δίλημμα μέχρι τις εκλογές

Σε πλήρη αποσαφήνιση του πολιτικού τοπίου μέχρι τη λήξη της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης προχώρησε με την αφετηρία της νέας σεζόν, δηλαδή από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τα χαρτιά του αναφορικά με τις πολιτικές στοχεύσεις, αλλά και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης απέναντι σε έναν δύσκολο και αχαρτογράφητο πανευρωπαϊκά χειμώνα.

«Σταθεροί κανόνες»

Διαψεύδοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών περί τροποποίησης του εκλογικού νόμο, ο Πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά το σχετικό ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου, απαντώντας πως «είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω το εκλογικό νόμο κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας». «Η μόνη περίπτωση ν’ αλλάξει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμφωνήσουμε από κοινού ν’ αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, για ν’ αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής», πρόσθεσε.


Κυριάκος Μητσοτάκης | Συνέντευξη Τύπου στην 86η ΔΕΘ

Εξίσου αποφασιστικός εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης και απέναντι στην πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας με όλους τους τρόπους την ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, εν μέσω μιας γενικευμένης γεωπολιτικής και οικονομικής ρευστότητας τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο, εγκαλώντας για ανευθυνότητα την αντιπολίτευση, η οποία, όπως είπε, έχει βαλθεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ενώ σχολίασε ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τη χώρα στα χέρια υπηρεσιακής κυβέρνησης εν μέσω των τουρκικών, αλλά και των ενεργειακών προκλήσεων.

Προλαβαίνοντας, ταυτόχρονα, τους όποιους συνειρμούς, ο Πρωθυπουργός άθροισε στις κατηγορηματικές αρνήσεις του και αυτή του ανασχηματισμού, προκειμένου να μην προκληθούν αναταράξεις ιδίως σε κρίσιμα κυβερνητικά πεδία, εξαιτίας της αλλαγής χαρτοφυλακίων. «Τρία όχι. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου όχι ανασχηματισμός. Έχω πει πολλές φορές ότι, όταν απέχουμε κάποιους μήνες πριν τις εκλογές, οι αλλαγές καλύπτουν επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας να μην αλλάξει «τους όρους του παιχνιδιού» πριν από τη λήξη της παρτίδας, δηλαδή της προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης.

Στην ίδια προοπτική, ο Πρωθυπουργός έψεξε την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική, η οποία «αποτελεί αποσταθεροποιητική ενέργεια», όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «γιατί θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε εν μέσω δύσκολης συγκυρίας, με επιθετικό γείτονα και βαρύ χειμώνα να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Στρατηγική αυτοδυναμίας

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική