Οικονομία

Κάτω από τα 1,30 δολάρια το ευρώ για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του ’13

92A113BFB7BCC57ACE7042F1AF8D8463.jpg Σε επίπεδα κάτω των 1,30 δολαρίων για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2013 υποχώρησε το ευρώ μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και την έναρξη δύο προγραμμάτων αγοράς ομολόγων από τον Οκτώβριο.

Ενδεικτικά λίγο πριν τις 20:30 το βράδυ της Πέμπτης η ισοτιμία του ευρώ υποχωρούσε στα 1,2949 δολάρια σύμφωνα με το Market Watch.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επισήμανε ωστόσο ότι οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιό της δεν ήταν ομόφωνες. Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων (το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ μειώθηκε στο 0,05% από 0,15%) δεν ήταν ομόφωνη. Η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει από τον επόμενο μήνα τιτλοποιημένα δάνεια των τραπεζών και καλυμμένα ομόλογα, δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε.

Υπήρξε μία «άνετη πλειοψηφία» υπέρ της θέσπισης προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, είπε ο κ. Ντράγκι. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε, επίσης, τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση με τη μορφή ενός προγράμματος άμεσων αγορών στοιχείων ενεργητικού. «Η ποσοτική χαλάρωση συζητήθηκε. Μερικά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν υπέρ του να κάνουμε περισσότερα από αυτά που παρουσιάσαμε και κάποια άλλα μέλη ήταν υπέρ του να κάνουμε λιγότερα. Έτσι, η πρότασή μας κινήθηκε στον μέσο δρόμο», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία