29 Σεπτεμβρίου 2020

Κατρούγκαλος στο «Θέμα 104.6» για ελληνοτουρκικά: Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι ανυπόστατη νομικά

«Εμείς δεν θα επαναλάβουμε δημαγωγική πολιτική, δεν έχουμε ακροδεξιές φωνές», ανέφερε

Την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια και όχι αντιφατικότητα στις επιλογές στους χειρισμούς της σχέσης με την Τουρκία, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104.6» και στην εκπομπή Μαζί δεν κάνουμε.

Όπως είπε ο κ.Κατρούγκαλος «εδώ το τελευταίο εξάμηνο είδαμε μία κίνηση σε ένα εκκρεμές που ξεκίνησε από μία αρχική επιλογή κατευνασμού, δηλαδή να μην θέτει ο πρωθυπουργός στην συνάντηση του με τον Ερντογάν τα θέματα της τουρκικής παραβατικότητας, με την προφανώς απατηλή ελπίδα ότι θα μπορούσε να αναπτύξει μία διαπροσωπική σχέση που θα τον διευκόλυνε να θέσει τα εθνικά συμφέροντα με καλύτερο τρόπο. Και η άλλη άκρη του εκκρεμούς είναι αυτές οι σπασμωδικές κινήσεις που είδαμε το τελευταίο διάστημα να ανακοινώνονται με διαρροή από το υπουργείο Άμυνας ότι διακόπτονται τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να αντιλαμβάνονται πόσο παράλογη ήταν αυτή η κίνηση ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν και να ανακαλείται πάλι με διαρροή η πρώτη διαρροή από το Μαξίμου. Αυτά δεν είναι δείγματα σοβαρότητας στην εξωτερική πολιτική».

Θεωρεί δε, όπως τόνισε ο ίδιος ότι «η πρώτη αυτονόητη κίνηση είναι να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που πρέπει να συζητήσει την επαναφορά της χώρας σε αυτό που ονομάζουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική, να δει πως θα ενεργοποιήσουμε τις συμμαχίες μας και τις συνεργασίες μας με τις άλλες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο. Να σας πω το πιο αυτονόητο, εφόσον υπάρχουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σε ότι αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι ίδιες κυρώσεις θα πρέπει να αποφασιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν επιχειρήσει η Τουρκία οποιαδήποτε τυχοδιωκτισμό στην ζώνη αυτή που συμφώνησε σε εισαγωγικά, γιατί είναι ανυπόστατη η συμφωνία νομικά με τη Λιβύη. Με λίγα λόγια πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες αλλά προγραμματισμένες και όχι σπασμωδικές ενέργειες».

Σημείωσε, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επαναλάβει δημαγωγική πολιτική για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος ακροδεξιές φωνές, σημειώνοντας ότι «στη βάση της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής πρέπει να κλωτσάμε το τενεκεδάκι για να πάει παρακάτω».Πολιτική