Πολιτική

Κεφαλογιάννη για Σκόπια: «Η εθνική κόκκινη γραμμή έχει προδιαγραφεί από την κυβέρνηση Καραμανλή»

Για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσον αφορά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έκανε λόγο μέσω δηλώσεών της η Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Οι μεγαλύτερες ευθύνες είναι αυτές που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της κρίσης από τη σημερινή κυβέρνηση και πώς τελικά διολισθήσαμε σε μία κατάσταση που ήταν χειρότερη από αυτή που παρέλαβαν οι σημερινοί κυβερνώντες», σημείωσε η τομεάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Σε τοποθέτησή της για τη συζήτηση περί ευθυνών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση -από την «Καθημερινή της Κυριακής»- εγγράφου των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον τότε διοικητή της, Γιώργο Προβόπουλο, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, απάντησε:

«Το θέμα των ευθυνών για το τι οδήγησε μέχρι εδώ είναι μεν κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές, αλλά δεν μπορούμε να μην κοιτάμε πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει διαχειριστεί πλέον περισσότερο από το 1/3 του χρόνου της κρίσης, έχει τεράστιες ευθύνες και αυτές είναι που -κατά τη γνώμη μου- πρέπει να αποδοθούν, δηλαδή το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε αυτήν την περίφημη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και το πώς τελικά η Ελλάδα πήγε πολλά χρόνια πίσω, αφού σήμερα, το 2018, αρχίζουμε να συζητάμε πώς θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κατάσταση που ήμασταν τον 2014».

Αναφερόμενη στην επικείμενη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η τομεάρχης της ΝΔ ανέφερε:

«Έχουμε άλλο ένα μνημονιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ… μόλις έχουμε μπει στη νέα χρονιά με μέτρα 2 δισ. ευρώ της κυβέρνησης. Κάθε μέρα που περνάει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς, η κατάσταση επιδεινώνεται και στα μακροοικονομικά, αλλά κυρίως επιδεινώνεται στη σκληρή πραγματικότητα, καθημερινότητα, την οποία βιώνουν οι πολίτες. Η μόνη απάντηση σε όλο αυτό, είναι το αίτημα για πολιτική αλλαγή. Βλέπουμε ότι όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε όλα τα θέματα, η κυβέρνηση αυτή δείχνει όχι απλώς ανεπαρκής, αναποτελεσματική, αλλά σχεδόν επικίνδυνη».

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως «η εθνική κόκκινη γραμμή ήταν αυτή που ουσιαστικά έχει ήδη προδιαγραφεί από την κυβέρνηση Καραμανλή». «Αυτό που λέμε», εξήγησε, «είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, αλλά αυτό που επίσης είναι σήμερα “κόκκινη γραμμή” είναι ότι θα πρέπει οποιαδήποτε συμφωνία -αν τυχόν υπάρξει- να είναι συνολική, ενιαίο πακέτο».

«Ναι μεν υπάρχει το θέμα του ονόματος, που θα πρέπει να ισχύει erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, για χρήση εντός και εκτός των Σκοπίων στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις, αλλά κυρίως θα πρέπει να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπίων σαφής αποκήρυξη των αναφορών αλυτρωτικού χαρακτήρα», διευκρίνισε.

Τέλος, αναφερόμενη στην πορεία των δεικτών της τουριστικής βιομηχανίας, εκτίμησε πως «αυτήν τη στιγμή ο τουρισμός βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο», παρατηρώντας πως «μας έχει δώσει καλά αποτελέσματα σε επίπεδο αφίξεων, αλλά όχι τα αντίστοιχα αποτελέσματα στο επίπεδο των εσόδων».

«Αυτό έγινε γιατί εγκαταλείφθηκε το στρατηγικό πλάνο, που είχαμε για τον τουρισμό, το οποίο ήταν να μπορέσουμε να έχουμε ουσιαστικά την ενίσχυση του τουρισμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε όλη τη διάρκεια του έτους, με τουρισμό πιο ποιοτικό, με ειδικές μορφές τουρισμού και με τη δυνατότητα η χώρα να μπορέσει να έχει τη μεγιστοποίηση των οφελών από τη μεγάλη τουριστική βιομηχανία. Βλέπουμε ότι ουσιαστικά εκμεταλλευόμαστε μόνο τις συγκυρίες, αλλά οι συγκυρίες δεν θα είναι πάντα εκεί. Αν δεν έχουμε εμείς ένα σχέδιο κι αν δεν δουλεύουμε πάνω στην ενίσχυση της τουριστικής μας προσφοράς, τότε δυστυχώς δεν θα μπορούμε να δούμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στο μέλλον» υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική