4 Ιουλίου 2020

Κέρι: Η Τεχεράνη έχει ρόλο στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

11FF286606F1A6DC7E469AEFBD7A4273.jpgΤην Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη είχαν μιλήσει γι’ αυτόν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο περιθώριο των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν δημοσίως πως το Ιράν, το οποίο θεωρούνταν άλλοτε ένας από τους χειρότερους εχθρούς τους, μπορεί να διαδραματίσει “ένα ρόλο” στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έστω κι αν δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της Τεχεράνης στο συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών.

Στη μάχη αυτή εναντίον των εξτρεμιστών του ισλάμ, οι οποίοι έχουν καταλάβει σημαντικά εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία, “υπάρχει ένας ρόλος για να διαδραματίσει σχεδόν κάθε χώρα, του Ιράν περιλαμβανομένου”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο ρόλος.

Την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη είχαν μιλήσει γι’ αυτόν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο περιθώριο των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

Στη αρχή της εβδομάδας ο Κέρι είχε ήδη δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής “διπλωματικών συζητήσεων” με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πάνω στο θέμα αυτό, υπογραμμίζοντας πάντως πως αντιτίθεται σε οποιονδήποτε “στρατιωτικό συντονισμό” με την Τεχεράνη, δεδομένης της υποστήριξης που προσφέρει η τελευταία στο συριακό καθεστώς.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως απέρριψε ένα αμερικανικό αίτημα για συνεργασία επί του πεδίου.

Στην Ουάσινγκτον δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύσθηκε πως έγινε ιδιωτικά μια τέτοια πρόταση. Ωστόσο ο Τζον Κέρι υπογράμμισε πως δεν υπάρχει θέμα να προσκληθεί η Τεχεράνη να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους λόγω “της δέσμευσής της στη Συρία και αλλού”.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων του Ιράν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ειχε δηλώσει οτι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη νέα ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα που δίνει κατά των τζιχαντιστών.

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πραγματική και γνήσια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών αντιξοοτήτων πρέπει να προέρχεται μέσα από την περιοχή και να βασίζεται στην περιφερειακή συνεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σαγιέντ Αμπάς Αραγκτσί. «Η καταπολέμηση του εξτρεμισμού δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα» συμπλήρωσε.Διεθνή