18 Ιουνίου 2021

Κικίλιας: Δεν υπάρχουν ομάδες τζιχαντιστών στην Ελλάδα

kikilias-fbi-660.jpg

Ικανοποιημένη είναι η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας παράλληλα το «άριστο επίπεδο» συνεργασίας των δυο χωρών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης (Γενικό Εισαγγελέα) των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Μπρέναν, τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή, στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν τα θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν έμφαση στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών και της ενίσχυσης των ενεργειών για τον έλεγχο και τον εντοπισμό ξένων μαχητών, ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα της ΗΠΑ και συζητείται στις συναντήσεις με εκπροσώπους κυβερνήσεων και υπηρεσιών ασφαλείας όλων των συμμαχικών χωρών.
kikilias-fba-470.jpg
Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε στους συνομιλητές του τις θέσεις της Αθήνας για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως η διεθνής και η εγχώρια τρομοκρατία, το διεθνές έγκλημα και το έγκλημα στο διαδίκτυο, ενώ συζήτησε μαζί τους και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του, ο κ.Κικίλιας υπογράμμισε ότι «ο κ. Χόλντερ μού εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα στο θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι «επαναβεβαίωσε τη βούληση του ιδίου και της κυβέρνησής του να συνεργαστούμε και στις νέες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι το έγκλημα στο διαδίκτυο και το θέμα των τζιχαντιστών».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για την ασφάλεια στην περιοχή. Η ασφάλεια άλλωστε είναι ισοδύναμη με την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα και είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρχουν επενδύσεις και άρα ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι που μοιράζονται και οι δύο κυβερνήσεις και πάνω σ’ αυτή τη βασική παραδοχή έγινε η επίσκεψη και οι συζητήσεις που είχα στην Ουάσιγκτον».

Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη σύλληψη Μαζιώτη-Σταμπούλου

Όσον αφορά την εγχώρια τρομοκρατία, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί είναι ικανοποιημένοι από τα όσα έχουμε παρουσιάσει, όπως η σύλληψη του νούμερο ένα καταζητούμενου για τρομοκρατία, Νίκου Μαζιώτη, αλλά και η αποτροπή μιας πολύ σοβαρής απειλής για τρομοκρατική επίθεση με τη σύλληψη του Σταμπούλου. Μονίμως, τα αιτήματα της αμερικάνικης κυβέρνησης έχουν να κάνουν με την σταθερότητα και την ασφάλεια, τόσο σε σχέση με τη διεθνή όσο και σε σχέση με την εσωτερική τρομοκρατία».

Δεν υπάρχουν τζιχαντιστές στην Ελλάδα

Για το θέμα των «ξένων μαχητών», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «ευτυχώς, η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει άμεσα αυτό το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιοι θύλακες ή τέτοιες ομάδες, μικρές ή μεγάλες, εντός της χώρας. Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας παρακολουθούμε στενά την κίνηση που μπορεί να υπάρχει από την Ευρώπη προς τρίτες χώρες και από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα».

Τέλος, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τις σχέσεις «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και συμφώνησαν στη συνέχιση και «περαιτέρω ενίσχυση» της συνεργασίας τους σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των σύγχρονων απειλών ασφάλειας.Ελλάδα