Πολιτική

Κικίλιας: Η στρατηγική μας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού είναι άρτια

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επεσήμανε πως τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο «έρχονται υπερπολλαπλάσια εμβόλια», σύμφωνα με τις παραδόσεις που λένε οι εταιρείες ότι θα κάνουν.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των μελών της Eπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαχείριση της πανδημίας. Κλείνοντας την ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ελευθερία», σημειώνοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μέχρι και 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα. Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι η κοινή προμήθεια εμβολίων είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και ο χρόνος παραδόσεων εμβολίων είναι ο ίδιος για όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η στρατηγική είναι άρτια και «εξασφαλίζεται μαζί με την πρώτη δόση του εμβολίου, και η δεύτερη δόση».

Αναφορικά με την πορεία έλευσης των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας είπε πως τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο «έρχονται υπερπολλαπλάσια εμβόλια», σύμφωνα με τις παραδόσεις που λένε οι εταιρείες ότι θα κάνουν. Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι προμήθειες των εμβολίων, όπως έχει δηλώσει και η πρόεδρος της Κομισιόν, θα φτάσουν έως τις αρχές καλοκαιριού το 70% των αναγκών του γενικού πληθυσμού. Όμως, όπως και να είναι η ροή, «το δικό μας πρόγραμμα είναι έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Όπως θα έρχονται τα εμβόλια, έτσι θα ανοίγουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και γραμμές», είπε ακόμη. Αν χρειαστεί θα υπάρξει και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εμβολιάζονται στα σπίτια τους όσοι είναι κατάκοιτοι, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοί μου. Ο εμβολιασμός όμως είναι προαιρετικός. Αν κύριοι αλλάξει το Σύνταγμα – και αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωση μόνο της αναθεωρητικής Βουλής – αν αλλάξει αυτό, τότε θα μιλάμε με άλλους όρους, για τον τρόπο με τον οποίο εμβολιάζονται συνάδελφοί μου υγειονομικοί, νοσηλευτές κλπ», είπε επίσης ο Βασίλης Κικίλιας και σε αυτό το κλίμα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «υπάρχει η προσωπική ευθύνη του καθενός και η αίσθηση του καθήκοντος» και προφανώς «όταν πρέπει να φροντίζεις και να περιθάλπεις ασθενείς, τότε αυτή η ευθύνη είναι ακόμα πιο μεγάλη».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική