6 Φεβρουαρίου 2023

Κίνα για ελληνοτουρκικά: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές

Ρόλο εκτόνωσης της κρίσης σε περιοχές της Ευρώπης φαίνεται να αναλαμβάνει η Κίνα, η οποία ασχολήθηκε και με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιζιάν (Zhao Lijian), δήλωσε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός μέρους. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να αποφεύγουν την ένταση στην περιοχή.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 8 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ των δύο χωρών με φόντο τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, δήλωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

«Η συνεπής θέση της Κίνας είναι ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προασπίζονται. Η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Aνατολικής Μεσογείου δεν εξυπηρετεί κανέναν. Ελπίζουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, να αποφύγουν κινήσεις που αυξάνουν την ένταση και από κοινού να διαφυλάξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε ο Λιζιάν, όταν του τέθηκε σχετική ερώτηση της «China Daily».

Συμφωνία Κίνας με Γαλλία και Γερμανία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης εξέφρασε την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας και της Γερμανίας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις.

Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, επισημαίνοντας ότι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο Γερμανός καγκελάριος, αφού εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, υπογράμμισαν στον πρόεδρο Σι τη σημασία που έχουν οι οικονομικές κυρώσεις στην προοπτική εξεύρεσης μίας διπλωματικής λύσης στο Ουκρανικό.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι τρεις πολιτικοί ιθύνοντες συμφώνησαν να έχουν στενές επαφές το επόμενο διάστημα επί διαφόρων θεμάτων, όπως το ζήτημα του Ιράν και οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, όπου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα πρέπει να υπάρξουν εποικοδομητικές συζητήσεις που θα αφορούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θεωρούνται δύσκολα.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο καγκελάριος Σολτς, ο πρόεδρος Μακρόν και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να υποστηρίξουν συνομιλίες που αποσκοπούν σε μια διπλωματική λύση στην ουκρανική σύγκρουση.

«Ο καγκελάριος Σολτς, ο πρόεδρος Μακρόν και ο πρόεδρος Σι συμφώνησαν να υποστηρίξουν πλήρως συνομιλίες που αποσκοπούν σε μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση» αναφέρεται στη δήλωση του εκπροσώπου, μετά τη βιντεοδιάσκεψη που είχαν οι τρεις άνδρες.

«Οι τρεις αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τάχθηκαν υπέρ της ανθρωπιστικής αρωγής και πρόσβασης στις περιοχές των συγκρούσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος, και πρόσθεσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών θα διεξαγάγουν στενές διαβουλεύσεις προκειμένου να συντονίσουν περαιτέρω προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.Πολιτική