22 Οκτωβρίου 2020

Κίνα: Τουλάχιστον 22 νεκροί σε επίθεση μειονοτικών Ουιγούρων

4C558FC6D8EBA231B1DB5BB3AEFA2BE5.jpgΤέσσερις Ουιγούροι άνδρες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και εκρηκτικά για να εξαπολύσουν την επίθεση στο Αγροτικό Εμπορικό Κέντρο της κομητείας Μαράλμπεσι

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν Ουιγούροι μειονοτικοί εξαπέλυσαν ένοπλη επίθεση σε μια αγορά, την οποία χρησιμοποιούν κυρίως μέλη της εθνοτικής ομάδας των Χαν, στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, σύμφωνα με πληροφορίες ενός ραδιοφωνικού σταθμού.

Τέσσερις Ουιγούροι άνδρες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και εκρηκτικά για να εξαπολύσουν την επίθεση στο Αγροτικό Εμπορικό Κέντρο της κομητείας Μαράλμπεσι, ή Μπατσού, την 12η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εκπομπή του Radio Free Asia, που εδρεύει στις ΗΠΑ, στη γλώσσα των Ουιγούρων.

Οι άνδρες μετέβησαν στην αγορά με δύο μοτοσικλέτες και μαχαίρωσαν πολλούς αστυνομικούς πριν αρχίσουν να ρίχνουν εκρηκτικά και να επιτίθενται σε εμπόρους στην αγορά, μετέδωσε το Ραδιόφωνο Ελεύθερη Ασία επικαλούμενο Ουιγούρους αστυνομικούς σε δύο τμήματα στην περιοχή.

«Δύο από αυτούς επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών οι οποίοι περιπολούσαν τον δρόμο και οι άλλοι δύο επιτέθηκαν στους ιδιοκτήτες πάγκων, Κινέζους Χαν, που μόλις έμπαιναν στην αγορά για να ανοίξουν», δήλωσε ο ένας από τους αστυνομικούς, ο Χάσιμ Έλι.

Οι τέσσερις δράστες, εναντίον των οποίων η αστυνομία άνοιξε πυρ, αλλά και πολλοί από τους αστυνομικούς είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Ούτε τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ αλλά ούτε και οι τοπικές αρχές έχουν αναφέρει κάτι για την επίθεση.
Η μειονότητα των Ουιγούρων, μια εθνότητα τα περισσότερα μέλη της οποίας είναι μουσουλμάνοι, αριθμεί 9 εκατ. μέλη μεταξύ των 22 εκατ. κατοίκων της Σιντζιάνγκ. Πολλά μέλη της μειονότητας καταγγέλλουν ότι υφίστανται καταστολή από τις κινεζικές αρχές σε ό,τι αφορά τα πολιτιστικά και θρησκευτικά τους δικαιώματα αλλά και ότι είναι οι μετανάστες Κινέζοι Χαν, τα μέλη της πολυπληθέστερης εθνοτικής ομάδας στη χώρα, που απολαύουν κυρίως τα οφέλη της ανάπτυξης στην πετρελαιοπαραγωγική, αλλά οικονομικά καθυστερημένη περιοχή.

Οι κινεζικές αρχές έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών και την πάταξη των αυτονομιστικών τάσεων μετά από μια σειρά επιθέσεων η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε σε Ουιγούρους.Διεθνή