22 Απριλίου 2021

ΚΙΝΑΛ: Διαδικτυακή εκδήλωση για τη Συνεπιμέλεια

Ο γονέας που θα καταδικάζεται για το αδίκημα της παραβίασης απόφασης επικοινωνίας, θα βρίσκεται αντιμέτωπος στα αστικά δικαστήρια με το ενδεχόμενο να του αφαιρεθεί η γονική μέριμνα

Διαδικτυακή εκδήλωση ετοιμάζει το Κίνημα Αλλαγής, τη Τετάρτη 7 Απριλίου στις 19:00 για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο και τις νέες ρυθμίσεις για τη Συνεπιμέλεια.

Στη συζήτηση με τίτλο, «το παιδί στο επίκεντρο: οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο» θα τοποθετηθεί και η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, που με ιδιαίτερη ευαισθησία έχει μελετήσει το θέμα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες. Το Οικογενειακό Δίκαιο είναι μια βαριά κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, αφού το 1983 έγινε η πρώτη μεταρρύθμιση που έφερε σημαντικές αλλαγές.

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά συγκεκριμένες ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, τονίζουν, πως πρέπει στο επίκεντρο να βρίσκεται πάντα το συμφέρον του παιδιού. Επιπλέον, υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας Οικογενειακού Δικαστηρίου, όπως προβλέπει και νόμος του 1996 (ΠΑΣΟΚ) που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, ώστε να μελετάται κάθε υπόθεση ατομικά και ξεχωριστά από δικαστικό σώμα που θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για αυτά τα ζητήματα.

Επίσης, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην τεκμηρίωση του 1/3 της επικοινωνίας, χωρίς να έχει κριθεί κάθε περίπτωση εξατομικευμένα. Και αυτό όπως εξηγούν τα στελέχη της Τρικούπη, διότι ακόμη σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ο ο κακοποιητικός γονέας, ακόμη και αν έχει καταδικαστεί πρωτόδικα, θα μπορεί να έχει (1/3) επικοινωνία με το παιδί, μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του. Ενώ ο προστατευτικός – κατάλληλος γονέας να βρίσκεται σε μόνιμη σύγκρουση καθηκόντων.

Ο γονέας που θα καταδικάζεται για το αδίκημα της παραβίασης απόφασης επικοινωνίας, θα βρίσκεται αντιμέτωπος στα αστικά δικαστήρια με το ενδεχόμενο να του αφαιρεθεί η γονική μέριμνα λόγω κακής άσκησης σύμφωνα με το άρθρο 1532. Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο άρθρο 1520 ΑΚ, ο γονέας που ενδεχομένως θα έχει διαπράξει ποινικά κολάσιμη πράξη, όπως ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καλύπτεται από το αμετάκλητο της δικαστικής απόφασης, που φέρει το νομοσχέδιο και να βρίσκεται στην προνομιακή θέση να διεκδικεί την αφαίρεση της γονικής μέριμνας με όπλο τον σύνδρομο της γονεϊκής αποξένωσης ή ¨ότι το παιδί ψεύδεται”.

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση της Τετάρτης θα συμμετέχει και η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, που έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο καιρό ισχυρές παρεμβάσεις για το ζήτημα συνομιλώντας με φορείς και από τις δύο πλευρές.

Στην εκδήλωση της Τετάρτης θα συμμετέχουν αναλυτικά:

Ομιλητές:

Νάντια Γιαννακοπούλου, Βουλευτής, αρμόδια Κ.Ο. Ισότητας Φύλων

Γιώργος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Αικατερίνη Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, ΑΠΘ

Παρεμβαίνουν:

Φανή Γιωτάκη, Πρωτοβουλία «Νομικά θέματα – Συνεπιμέλεια»

Όλγα Γκίνη, ΧΕΝ Ελλάδας

Αναστασία Γκολιομύτη, Το ΜΩΒ

Μίκα Ιωαννίδου, Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών

Ντένα Λογιάδου, Ένωση Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ)

Κική Πετρουλάκη, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

Συντονίζει: Ράνια Παπαϊωάννου, Γραμματέας Τομέα Ισότητας Κινήματος Αλλαγής

Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά από τις σελίδες του Κινήματος, του ΠΑΣΟΚ και της Φ.Γεννηματά στο Facebook, καθώς και στο Youtube του Κινήματος.Πολιτική