2 Αυγούστου 2021

«Κίτρινη κάρτα» Γεννηματά σε Παπανδρέου και Καστανίδη – «Πυρ ομαδόν» από τους άλλους βουλευτές

«Αν νομίζετε ότι πρέπει να με διαγράψετε, διαγράψτε με» φέρεται να είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο Χάρης Καστανίδης ζήτησε «να μην ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ» – «Τελευταία ευκαιρία» από τη Φώφη Γεννηματά στους δύο… αντάρτες – Την διαγραφή τους ζήτησε η Νάντια Γιαννακοπούλου

Ως »τελευταία ευκαιρία» σε φαινόμενα δυνητικής κομματικής απόκλισης εκλαμβάνεται η σημερινή στάση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, με φόντο τις απουσίες του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού, Χάρη Καστανίδη, από τη χθεσινή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με αντικείμενο τις υπαίθριες δημόσιες συγκεντρώσεις.

Μολονότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έγινε κοινωνός εισηγήσεων τις τελευταίες ώρες -ακόμη από πολύ στενούς της συνεργάτες- να προχωρήσει σε σκληρά πειθαρχικά μέτρα, εντός του φάσματος των οποίων και ενδεχόμενες διαγραφές, η ίδια προέταξε την κρισιμότητα της παρούσας πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα, βγάζοντας, ωστόσο, «κίτρινη κάρτα» στους δύο απόντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά συνιστά την «έσχατη προειδοποίηση», καθώς η επανάληψη τυχόν αντίστοιχων συμπεριφορών θα οδηγεί αυτόματα εκτός των τειχών της Χαριλάου Τρικούπη.

«Νερό στο μύλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Επιπρόσθετα, η αποστροφή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ότι «τα όσα συνέβησαν χθες, διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν την στρατηγική της αυτόνομης πορείας και έριξαν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Νερό που είχα νωρίτερα κόψει με τις τοποθετήσεις μου και στους δύο», απηχεί αφενός το έκρυθμο εσωκομματικό κλίμα (καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ δυσφορεί με τις δύο διαφοροποιήσεις) και αφετέρου συνιστά αιχμή για τυχόν απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης του μεμονωμένου περιστατικού από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Δεν είναι λίγα, άλλωστε, τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έφτασαν χθες στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την ομιλία της κυρίας Γεννηματά στη Βουλή, καθώς αποτιμήθηκε ως μία από τις πλέον αντιπροσωπευτικές της τοποθετήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαχωρίζοντας πλήρως τη στάση της από τις υπόλοιπες πτέρυγες της Βουλής.

Το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης, την οποία προκάλεσε έκτακτα σήμερα με πρωτοβουλία της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, έδωσε η ίδια με τη δήλωσή της, αναφέροντας: «Η συγκυρία είναι κρίσιμη για τη χώρα και την παράταξη. Οι πολίτες ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και τον φόβο. Για τη ζωή, για την υγεία, για τη δουλειά τους, για το μέλλον τους. Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι συντηρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ επιτείνουν την ανασφάλεια. Η αξιωματική αντιπολίτευση βουλιάζει στην αναξιοπιστία, δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά το θεσμικό της ρόλο. Ο δημόσιος βίος δηλητηριάζεται με τις αποκαλύψεις. Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στη δεξιά Κυβέρνηση. Μια όαση πολιτική. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να μεγαλώσουμε, να δυναμώσουμε τη δημοκρατική παράταξη ξανά και να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο. Με μαχητική αντιπολίτευση αποτελεσματική, τεκμηριωμένη, δημιουργική. Με την αυτόνομη πορεία που είναι απόφαση Συνεδρίου μας. Στρατηγική που έχει προοδευτικό πολιτικό περιεχόμενο και ουσία. Ξέρω ότι αυτή η αυτόνομη πορεία ενοχλεί. Τα όσα συνέβησαν χθες, διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν την στρατηγική της αυτόνομης πορείας και έριξαν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Νερό που είχα νωρίτερα κόψει με τις τοποθετήσεις μου και στους δύο. Λάθος πολιτική εκτίμηση, τουλάχιστον. Αυτή η στάση αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους. Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε τη συντεταγμένη λειτουργία μας και την ενιαία στάση όλων στις κοινές μας αποφάσεις. Χρέος δικό μου, επιπλέον εκ του ρόλου μου, είναι η τήρηση των αποφάσεων από όλους μας. Όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Τα όργανα λειτουργούν δημοκρατικά μόνο μέσα από το σεβασμό των αποφάσεων της πλειοψηφίας».

Γιαννακοπούλου: Να διαγραφούν Παπανδρέου – Καστανίδης

Την ίδια ώρα, «πυρακτωμένο» περιγράφουν το κλίμα μέλη της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, λόγω των αντιδράσεων των βουλευτών απέναντι στους δύο απόντες από την ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, τη διαγραφή των κ.κ. Παπανδρέου και Καστανίδη ζήτησε η βουλευτής, Νάντια Γιαννακόπουλου, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά», δηλαδή «βουλευτές δύο ταχυτήτων».

«Πετύχαμε χθες μια πολιτική νίκη στη Βουλή και το γκρέμισαν με αυτή τη διαφοροποίηση» φέρεται να τόνισε η κυρία Γιαννακόπουλου, όταν μάλιστα ο κ. Παπανδρέου απείχε από πολλές κρίσιμες διεργασίες, σταχυολογώντας την απόσταση του πρώην πρωθυπουργού από τον κορωνοϊό, τα ελληνοτουρκικα και την οικονομική κρίση. Με αυτά τα δεδομένα, «θεώρησε ότι έπρεπε να έρθει και να τοποθετηθεί γι' αυτό το θέμα;» φέρεται να διερωτήθηκε η κυρία Γιαννακοπούλου και συνέχισε: «Για ένα νομοσχέδιο που είπαμε ότι το ξαναγράψαμε εμείς;».

Κεφαλίδου: «Καθαρός πολιτικός λόγος»

«Δεν μπορούμε να πατάμε σε δυο βάρκες, με βουλευτές δύο ταχυτήτων» τόνισε από πλευράς της η βουλευτής, Χαρά Κεφαλίδου, υπογραμμίζοντας ότι «ο καθαρός πολιτικός λόγος είναι αυτός που θα απαλείψει» αντίστοιχα φαινόμενα, την ώρα μάλιστα που η χώρα αντιμετωπίζει επείγουσες προτεραιότητες. «Αν δεν ετεροπροσδιοριζομαστε», τότε θα αποφεύγονται τα αδιέξοδα και η χρήσιμη αντιπολίτευση θα εντείνει τη φωνή του κόμματος στην κοινωνία, εκτίμησε η βουλευτής. Η ίδια, νωρίτερα σήμερα το πρωί, παρεμβαίνοντας στο Twitter, σχολίασε τις καταιγιστικές εξελίξεις, σημειώνοντας: «Το να κόβεις τα φτερά σου και να διατηρείς τις αλυσίδες σου είναι συνταγή καθήλωσης».

Κωνσταντινόπουλος: «Πολιτικά ανέντιμη στάση»

«Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατάρρευση του ηθικού πλεονεκτήματος που κυρίως αφορά τον στενό πυρήνα της ηγεσίας του, εμείς στρέφουμε τον προβολέα της δημοσιότητας πάνω μας και μάλιστα με διχαστικό τρόπο. Το πρόβλημα δεν είναι οι διαγραφές, αλλά ο συλλογικός προσανατολισμός που θα πρέπει να συζητήσουμε ξεκάθαρα το φθινόπωρο.  Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις, παλινωδίες που μας κρατούν βρέξει χιονίσει στο 5%» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινοπουλος.

«Όσον αφορά τις "διαγραφές", όπως διαφωνούσα με την διαγραφή του Κώστα Σημίτη, παρόλο που τότε οι συνθήκες και οι λόγοι ήταν διαφορετικοί, έχω την ίδια άποψη και τώρα. Όσοι ισχυρίζονται και επικαλούνται τις αρχές της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση είναι η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και της ΚΟ» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και προσέθεσε πως «από το 2009 δεν έχω καταψηφίσει ούτε άρθρο με βάση αυτή την άποψη. Διαφώνησα σε πάρα πολλά, όμως με δεσμεύει η πλειοψηφία έχοντας διατυπώσει την άποψή μου. Έμεινα στο 40%, στο 4%, στο 8,1% με την πεποίθηση ότι μπορούμε να έχουμε προοπτική».

«Η στάση συναδέλφων που δεν σέβονται τους παραπάνω κανόνες και τους καταστρατηγούν συστηματικά είναι πολιτικά ανέντιμη απέναντι στην υπόλοιπη Κ.Ο., αλλά και στους ψηφοφόρους μας. Πόσο μάλιστα όταν μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κ.Ο. δεν διατυπώθηκε καν αυτή η στάση» εξήγησε ο βουλευτής.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε πως «από τις πρώτες μέρες, που είχε διατυπωθεί η άποψη να το καταψηφίσουμε, είχα πει στην Κ.Ο. ότι όποια απόφαση και να πάρουμε, θα πρέπει να αποφύγουμε τους "τσακωμούς" που θα λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά. Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την διάλυση της παράταξης, κάτι που θα εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως άλλο πόλο και την ΝΔ με άνετη κοινωνική πλειοψηφία».

«Δεν υπάρχει άλλος πολύτιμος χρόνος. Ο καθένας πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες του για το μέλλον της παράταξης» κατέληξε.

Παπανδρέου: Αν νομίζετε ότι πρέπει να με διαγράψετε, διαγράψτε με

«Άν νομίζετε ότι πρέπει να με διαγράψετε, διαγράψτε με» φέρεται να είπε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γιώργος Παπανδρέου. Παράλληλα, απάντησε στα όσα του «χρέωσε» η κυρία Γεννηματά και υποστήριξε ότι, κατά τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις.

Καστανίδης: Να σταματήσουμε να ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ

Ο Χάρης Καστανίδης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες διέψευσε πως είχε αποδεχθεί την απόφαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος και τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.grΠολιτική