18 Ιουνίου 2021

Κυβέρνηση: Μάχη σε τρία μέτωπα με στόχο την ανάπτυξη

kyriakos000Στο φουλ οι μηχανές για την ευρωπαϊκή περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την προετοιμασία της εμφάνισης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απόλαυσε τις τελευταίες στιγμές χαλάρωσης στα Σφακιά της Κρήτης πριν αρχίσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του, ενώ ήδη το Μέγαρο Μαξίμου φουλάρει τις μηχανές. Ουσιαστικά, το πρωθυπουργικό επιτελείο εστιάζει σε τρία μέτωπα, εξίσου σημαντικά. Το πρώτο είναι τα επερχόμενα ταξίδια του πρωθυπουργού, τα οποία και αξιολογούνται ως ιδιαίτερης βαρύτητας για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και ειδικά για την επιθυμητή μείωση των πλεονασμάτων.

Το δεύτερο μέτωπο είναι η ταχύτητα, με την οποία επιθυμεί να κινηθεί η κυβέρνηση, ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα που ως ένα βαθμό έχει ήδη επεξεργαστεί. Το τρίτο είναι η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η οποία αναμένεται –σύμφωνα με συνεργάτη του– να είναι ολίγον τι διαφορετική, καθώς δεν θα συνοδεύεται από υποσχέσεις.

Ευρωπαϊκή περιοδεία

Προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παρίσι, όπου και θα συναντήσει τον Εμμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για την πρώτη στάση ενός κύκλου διεθνών επαφών που θα ολοκληρωθεί στη Χάγη. Εντωμεταξύ θα έχει προηγηθεί το Βερολίνο και η κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεν έχει στη βαλίτσα του λίστα αιτημάτων, καθώς επιθυμεί πρώτα να παρουσιάσει το οικονομικό και επενδυτικό του πλάνο, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και να εδραιώσει τις συμμαχίες. Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί τον σημαντικότερο στόχο, αλλά στις συναντήσεις αυτές θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις και ό,τι άλλο προσελκύει επενδυτές και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ο πρώτος κύκλος των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού θα κλείσει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την μετάβασή του στην Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το καλάθι της ΔΕΘ θα είναι αρκετά διαφορετικό φέτος. Οι πολίτες δεν θα ακούσουν υποσχέσεις, αλλά –σύμφωνα με πληροφορίες– θα γίνουν κοινωνοί του κυβερνητικού σχεδίου και των βημάτων που θα γίνουν με δεδηλωμένη πρόθεση να πάνε τη χώρα μπροστά.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Το τέλος της καλοκαιρινής ανάπαυλας, που σηματοδοτήθηκε και από το κλείσιμο της Βουλής ταυτίζεται με την επιστροφή της οικονομίας στο πρώτο πλάνο. Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε σε μία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αποδεικνύουν τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο σημειώνει ότι τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου παρουσίασαν υστέρηση, ενώ του Ιουλίου –με κυβέρνηση του ΝΔ– αύξηση έναντι του στόχου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή ανάγνωση των αριθμών και ότι συνεχίζει να κυριεύεται από αυταπάτες. Ως προς την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα Ιουνίου –δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– σημείωσαν υστέρηση έναντι του στόχου κατά 290 εκατ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα Ιουλίου –δηλαδή επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας– σημείωσαν αύξηση έναντι του στόχου κατά 206 εκατ. ευρώ».

Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς χαρακτηρίζει την αναπτυξιακή πολιτική της «τσιμέντο σκέτο και παντού». Ο Νίκος Παππάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιούργησε «με αφορμή την επένδυση στο Ελληνικό, μία πλάνη περί αντιεπενδυτικής ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που έσκασε στα χέρια της πολύ νωρίς».

Παράλληλα, το πρωθυπουργικό επιτελείο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επεξεργάζονται τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυστηρότερες ποινές σε βαρυποινίτες και εμπρηστές. Μετά από σκέψη επιλέχθηκε η απόφαση για επανασύσταση της προηγούμενης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα προσεγγίσει ολιστικά τον νέο Ποινικό Κώδικα για να προβεί σε τροποποιήσεις, με σκοπό να μη δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα ή νέες δυσλειτουργίες. Εξετάζονται και αλλαγές στον τομέα της υγείας, για ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των χρόνιων νοσούντων και των καρκινοπαθών στα δημόσια νοσοκομεία.Πολιτική