Πολιτική

Κυβέρνηση Μητσοτάκη στα πρότυπα του Λευκού Οίκου – Ποια ονόματα παίζουν για το υπουργείο Εξωτερικών

Μια κυβέρνηση μόνο με υπουργούς και υφυπουργούς, χωρίς αναπληρωτές και με σύμβουλο Ασφαλείας, είναι στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη εφόσον οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου τον αναδείξουν ως τον επόμενο πρωθυπουργό.

Στις συνεντεύξεις που έδωσε μέχρι τώρα -η τελευταία ήταν στον Γιώργο Αυτιά, στον ΣΚΑΪ- περιέγραψε ένα υπουργικό συμβούλιο με 14-15 υπουργούς, χωρίς αναπληρωτές υπουργούς, και με αρκετούς υφυπουργούς. Το σύστημα αυτό λειτουργεί στην Ουάσιγκτον. Ο ρόλος του βοηθού υπουργού είναι ισχυρός. Οι υφυπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίες θα δίνονται εξ αρχής, δεν θα υπόκεινται στην καλή διάθεση του κάθε υπουργού.

Στο Μαξίμου θα οριστεί και Σύμβουλος Ασφαλείας που κρίνεται πιο αναγκαίος από ποτέ λόγω της κλιμακούμενης έντασης με την Τουρκία η οποία μετά την ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων στην Κύπρο θα επιμείνει ακόμη πιο επιτακτικά στην στρατηγική της συνδιαχείρισης. Παίζει το όνομα του Μιχαήλ Κωσταράκου αλλά μπορεί το πρόσωπο να είναι πολιτικό ή Καθηγητής διεθνών σχέσεων.

Ισχυρό υπουργείο Εξωτερικών

Τα εθνικά ζητήματα και οι γεωστρατηγικές προκλήσεις της χώρας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ένα ισχυρό υπουργείο Εξωτερικών. Τα ονόματα που ακούγονται είναι κυρίως δύο για τη θέση του υπουργού. Ο Νίκος Δένδιας ο οποίος όμως συζητείται και για άλλα υπουργεία και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στενός συνεργάτης του Ζαν Κλοντ ΓιουνκέρΜαργαρίτης Σχοινάς με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία. Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι επέχει βρει όλους τους υπουργούς αλλά δεν αποκαλύπτει κανένα όνομα.

Η αυτοδυναμία θα λύσει τα χέρια του να κάνει την κυβέρνηση που θα φέρει αποκλειστικά την υπογραφή του. Η επωδός του είναι ότι θα τοποθετήσει τα πρόσωπα που θεωρεί ως τα πιο κατάλληλα να κάνουν τη δουλειά.

Τα προεδρικά διατάγματα είναι ήδη έτοιμα. «Θα είναι μια κυβέρνηση ούτε πολύ μεγάλη, αλλά ούτε πολύ μικρή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ. «Δεν θα έχω αναπληρωτές υπουργούς στην κυβέρνησή μου, ενδεχομένως μόνο έναν ο οποίος θα έχει τη σημασία του. Μόνο υπουργοί και υφυπουργοί θα υπάρχουν. Τα μεγάλα υπουργεία θα έχουν άλλη κάλυψη από υφυπουργούς. Τα μικρά, προφανώς, δεν χρειάζονται παραπάνω από έναν υφυπουργό.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ουσία προαναγγέλλει μια άλλη δομή κυβέρνησης, ένα σφικτό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα βρίσκεται σε τακτική αξιολόγηση. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε μήνα με ατζέντα, όπως δεσμεύτηκε.

Επίσημη γλώσσα τα αγγλικά!

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε μια σημαντική είδηση στον Γ.Αυτιά. Ότι η κυβέρνηση θα ξανασυζητήσει με τους εταίρους το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών αλλά και των άλλων οργανισμών (Υπερταμείο κλπ) όπου σήμερα όλες οι συνεδριάσεις γίνονται στα αγγλικά γιατί τα περισσότερα μέλη της είναι ξένα. «Στις διοικήσεις των τραπεζών, το Ελληνικό κράτος παρεμβαίνει δια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» δήλωσε. «Εκεί υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δούμε σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση»συνέχισε. «Άλλαξαν οι καιροί πια. Δεν σημαίνει ότι όλα αυτά πρέπει να διοικούνται αναγκαστικά από ξένους. Θα τα δούμε αυτά. Θα τα συνεννοηθούμε, θα τα συζητήσουμε με τους εταίρους μας και θα καταλήξουμε σε λύσεις που θα είναι αμοιβαία ωφέλιμες».

ΠΗΓΗ:
http://newpost.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική