Διεθνή

Κοντά στη συμμετοχή σε αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους η Βρετανία

34E37B37A76E64BFC857E7061205AFC9.jpgΑπό το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε τη Δευτέρα πως θα ζητήσει την έγκριση των Βρετανών βουλευτών πριν από όποια πιθανή συμμετοχή της χώρας στις αεροπορικές επιθέσεις

Η Βρετανία μπορεί να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των ισλαμιστών στο Ιράκ τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πηγή της βρετανικής κυβέρνησης που επικαλείται η εφημερίδα Times. Η πηγή της εφημερίδας ανέφερε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Βρετανία μοιάζει να γίνεται όλο και πιο πιθανή, αλλά δε θα πραγματοποιηθεί «για ακόμα λίγες εβδομάδες».

Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε τη Δευτέρα πως θα ζητήσει την έγκριση των Βρετανών βουλευτών πριν από όποια πιθανή συμμετοχή της χώρας στις αεροπορικές επιθέσεις, εκτός αν χρειαστεί δράση «για να αποτραπεί μια ενδιάμεση ανθρωπιστική καταστροφή ή για να διασφαλιστεί κάποιο πραγματικά σημαντικό μοναδικό βρετανικό συμφέρον».

Κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ η Βρετανία περιελήφθη στον κεντρικό συνασπισμό των δέκα χωρών που συνέστησαν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους. Αναλυτές στη Βρετανία σημειώνουν ότι οι χώρες που αποτελούν τον συνασπισμό αναμένουν τη χάραξη στρατηγικής από την Ουάσινγκτον, ενώ παράλληλα ξεκινά εκστρατεία προσεταιρισμού αραβικών χωρών και χωρών της ευρύτερης περιοχής του Ιράκ.

Σε κάθε περίπτωση, η κατανομή καθηκόντων ανάμεσα στις χώρες του συνασπισμού – δηλαδή ποιες θα συμμετέχουν στις αεροπορικές επιθέσεις, ποιες θα αναλάβουν την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και ποιες χώρες θα συμβάλλουν στην προμήθεια όπλων – δεν αναμένεται να γίνει τουλάχιστον πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 24 Σεπτεμβρίου.

Υπό τα δεδομένα αυτά η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να εκτιμά πως η συντονισμένη επιχείρηση κατά των ισλαμιστών θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις εντός των Συντηρητικών είναι υπέρ της συμμετοχής της χώρας στις επιθέσεις στο Ιράκ, εφόσον εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής. Πάντως ο κ. Κάμερον έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει τη στήριξη του ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ πριν από οποιαδήποτε ψηφοφορία για τις επιθέσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε να αποφύγει μια νέα ήττα, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της ψηφοφορίας για αεροπορικές επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη ανακοινώσει την απόφασή του να εξοπλίσει η Βρετανία τους Κούρδους πεσμεργκά που αντιμάχονται τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ. Η παράδοση όπλων και πυρομαχικών μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εντός της εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή