Υγεία

Κοντός: Ενδεικτικές οι υποδείξεις προς τους γιατρούς για τον περιορισμό εξετάσεων

9AEB9D60DC32E11E068FBC0F87E62105.jpgΗ συχνότητα κάποιων εξετάσεων, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία.

Ενδεικτικές, και όχι υποχρεωτικές, είναι οι υποδείξεις προς τους γιατρούς για τον περιορισμό κάποιων εξετάσεων τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός. «Αν κρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις, θα γίνουν» διαβεβαίωσε ο κύριος Κοντός.

Η συχνότητα κάποιων εξετάσεων, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία. Όταν υπάρχουν επανειλημμένες παραβάσεις οι γιατροί θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις.

Σύμφωνα με χθεσινή (Δευτέρα) ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, έχει ήδη καθορισθεί για κάθε ιατρική ειδικότητα και για κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων συγκεκριμένο αριθμητικό όριο ανά παραπεμπτικό και ανά ΑΜΚΑ συνταγογραφούμενων εξετάσεων, οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν από ιδιώτες παρόχους και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μία ειδικότητα, για παράδειγμα Καρδιολόγος, μπορεί να συνταγογραφήσει από την κατηγορία ιατρικής πράξης «ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ» (οι κατηγορίες ιατρικών πράξεων παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ http://www.eopyy.gov.gr) μέχρι δύο εξετάσεις ανά παραπεμπτικό για έναν ΑΜΚΑ (έναν ασθενή) και οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιώτη πάροχο και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Αν συνταγογραφηθούν περαιτέρω εξετάσεις στον ίδιο ΑΜΚΑ την ίδια ημερομηνία έκδοσης, αλλά και μέχρι τέσσερις ημέρες μετά, τότε οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται δωρεάν μόνο στις δημόσιες δομές.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Υγεία