Πολιτική

Κόντρα στη Βουλή για την προστασία της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας

Προστατεύουμε του ομογενείς μας και καλούμε την Ρωσία να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης –  Ισες αποστάσεις ζήτησε ο Π. Κουρουμπλής και «Χρυσόμαλλο Δέρας» ο Αλ. Τριανταφυλλίδης

Σφοδρή αντιπαράθεση είχε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης με τους Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και Παναγιώτη Κουρουμπλή για την ρωσική εισβολή και την προστασία της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία.

Ο Υφυπουργός απαντώντας στον κ. Κουρουμπλή και στην λογική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είπε «αφήστε τα παραμύθια. Η πρόεδρος των Ελλήνων της Ουκρανίας, η κυρία Προτσένκο ανέφερε ότι στη Μαριούπολη συντελείται γενοκτονία από τα ρωσικά στρατεύματα. Δεν είπε όσα εσείς υποστηρίξατε. Στα χωρία Σαρτανά και Μπουγά σκοτώθηκαν 12 έλληνες ομογενείς από Ρωσικούς βομβαρδισμούς. Δεν γίνεται κ. Κουρουμπλή να μένουμε αμέτοχοι την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται σε άμαχο πληθυσμό και στους ομογενείς μας» για να προσθέσει «Που πιστεύετε; Στο Διεθνές Δίκαιο ή στο Δίκαιο του ισχυρότερου; Εμείς με βάση της αξίες της φιλελεύθερης Δύσης πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο και γι αυτό πράξαμε σωστά. Εσείς είστε καθαρά κατά αυτών που επιτίθενται και σκοτώνουν αμάχους ή θα βρίσκετε υποσημειώσεις;».

«Ο επιτιθέμενος είναι η Ρωσία. Βομβαρδίζει τυφλά πόλεις και δεν σέβεται το δίκαιο των αμάχων. Δεν είναι ώρα να μιλάμε για πολιτική ίσων αποστάσεων. Δεν είναι το ίδιο η χώρα που παλεύει για την σωτηρία της με μια άλλη χώρα που εισβάλλει και προσπαθεί να αλλάξει τα σύνορα» ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης σε άλλο σημείο για να υπογραμμίσει πως πλέον απαιτείται σχέδιο για την επόμενη ημέρα ώστε να στηριχθούν οι Ελληνικές κοινότητες της Μαριούπολης, της Οδησσού κ.α. και ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλά, απαντώντας στον κ. Τριανταφυλλίδη ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελληνική πολιτεία δεν έπραξε όσα θα μπορούσε προκειμένου να απεγκλωβίσει περισσότερους ομογενείς από την εμπόλεμη ζώνη ανέφερε «πώς μπορείς να απεγκλωβίσεις ανθρώπους που δεν θέλουν να φύγουν από τον τόπο τους;».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως στις έξι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Νόστος δήλωσαν συμμετοχή λιγότερα από 200 άτομα αν και πραγματοποιήθηκαν μετά τους βομβαρδισμούς μειονοτικών χωριών που οδήγησε στο θάνατο ομογενών μας. Επίσης, επικαλέστηκε και τα ρεπορτάζ ελλήνων ανταποκριτών που βρέθηκαν στην Μαριούπολη για να προσθέσει «οι δημοσιογράφοι μετέφεραν μαρτυρίες και δηλώσεις ομογενών μας που δήλωναν ότι δεν ήθελαν να φύγουν».

«Ποια είναι η πρότασή σας κ. Τριανταφυλλίδη; Η πρότασή σας είναι μια επιχείρηση τύπου «Χρυσόμαλλο Δέρας» για να πάρουμε ανθρώπους που δεν θέλουν να φύγουν;».

Απαντώντας δε, στις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είπε ότι η Τουρκία απεγκλώβισε 14 χιλιάδες δικούς της πολίτες από την Ουκρανία, σημείωσε: «Τι δεν καταλαβαίνετε; Οι ομογενείς μας δεν ήθελαν να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες. Αν οι Τούρκοι ήθελαν να φύγουν εμάς δεν μας αφορά. Οι δικοί μας άνθρωποι ήθελαν να μείνουν στα σπίτια τους. Η κα Προτσένκο έμεινε στο σπίτι της μέχρι τελευταία στιγμή».

Παράλληλά, ο κ Κατσανιώτης υπογράμμισε πως οι Ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων γι αυτό και η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Υπάρχει το κρίσιμο σημείο του στρατιωτικού αποκλεισμού της πόλης και του ανηλεούς βομβαρδισμού της από τους Ρώσους οι οποίοι δεν σεβάστηκαν τον άμαχο πληθυσμό. Από εκεί και μετά ήταν δύσκολο και επικίνδυνο να μπει κανείς μέσα για να απεγκλωβίσει ανθρώπους» είπε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική