Πολιτική

Κόντρα Χαρακόπουλου – Σκανδαλίδη στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο

Σύγκρουση για τον εκλογικό νόμο ειχαν στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος της ΝΔ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης. Η αρχη έγινε με τον βουλευτή της Χαριλάου Τρικούπη ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια για νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, έσπευσε να σχολιάσει δημοσιεύματα που προκρίνουν αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία.

«Δεν ξέρω για τις δημοσκοπήσεις αν αποτυπώνουν τη πραγματική εικόνα, αλλά σίγουρα τις έχετε ως εργαλείο. Θέλει η κυβέρνηση, άκουσον- άκουσον να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τώρα, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Άρχισαν οι προειδοποιητικές βολές», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο κ Χαρακοπουλος σημείωσε «γιατί μιλούμε για αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί έχουμε μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά από τον κ. Ανδρουλάκη που λέει ότι δεν θα σεβαστεί την λαϊκή εντολή, δεν θα δεχόταν τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός», είπε για να προσθέσει «η χώρα θα έμπαινε σε πολιτική αστάθεια έχοντας και τον γείτονα εξ ανατολών. Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση που θα παίρνει αποφάσεις γρήγορα».

Παράλληλα επέστρεψε το γάντι στην Χαριλαου Τρικούπη λέγοντας «παραπαει να να μιλούν για πολτικαντισμό αυτοί που το ’89 άλλαξαν τον εκλογικό νόμο προεκλογικά και χρειάστηκαν 3 αναμετρήσεις και 47% για να σχηματίσει πλειοψηφία η ΝΔ».

Ανταπαντωντας ο κ Σκανδαλίδης επέμεινε λέγοντας ” Το πρόβλημα της διακυβέρνηση δεν είναι μόνο ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά ο τρόπος της διακυβέρνησης. Αν ένα κόμμα έχει τελείως διαφορετική άποψη, πρέπει να κάνει κανείς κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη στο όνομα της σταθερότητας; Αν εμείς διαφωνούμε θα βάλουμε υπουργούς στη κυβέρνηση Μητσοτάκη ή Τσίπρα; Εμείς θεωρούμε ότι είναι η πολιτική σας παράγοντας θεσμικής αστάθειας. Θα μας το απαγορεύσετε; Για όνομα του θεού! Η δημοκρατία κυβερνιέται στη βάση του κυβερνητικού προγράμματος συμφωνημένου από ομοϊδεάτες εκτός αν υπάρχει εθνική κρίση. Ο λαός αποφασίζει. Θα καταργήσετε τις διαφορές των κομμάτων στο όνομα σταθερότητας; Η ακραία λογική σταθερότητας πάση θυσία1:51 οδηγεί στη κατάργηση δημοκρατίας».

Επανερχόμενος ο Μαξιμος Χαρακοπουλος σημείωσε «κυριε Σκανδαλίδη δεν είπα ότι θα αποκλείσουμε τον μετεκλογικό διάλογο. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κυβερνητικό πρόγραμμα για συνεργασία, είναι αυτονόητο. Όμως όταν ο αρχηγός σας εκ πρωίμου λέει ότι δεν θα δεχθεί, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι και πρωθυπουργός, δεν καταστρατηγείται ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία; Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να κάνουμε τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η συνεργασία προϋποθέτει συμφωνία σε κοινό πρόγραμμα κυβερνητικό, βάζετε όμως προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος».

Σχολιάζοντας τον διαλογο των δυο βουλευτών ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, υποστηριξε πως οι απόψεις που θέλουν τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να μην γίνεται πρωθυπουργός, αλλοιώνουν τη Βούληση του ελληνικού λαού.