Πολιτική

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα καταλάβουμε την εξέλιξη της νόσου

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πιο αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό ο υπουργός ΥγείαςΠεριγράφοντας την πορεία του κορωνοϊού τόνισε ότι μπορεί να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Δηλώνοντας ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας ως τη διαχείριση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διεμήνυσε ότι αν προσέξουμε μπορούμε να έχουμε παρόμοια καλά αποτελέσματα και τον Απρίλιο.

«Ο Απρίλιος είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας. Είναι ο μήνας που θα δείξει ουσιαστικά πού θα πάει η νόσος σε ό,τι έχει να κάνει με αυτόν τον κύκλο στην Ελλάδα» δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα

Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου τόνισε τα εξής:  «Πρέπει να ναυλωθούν πτήσεις cargo, να συνεννοηθούμε με την κινεζική κυβέρνηση, να δώσουν άδειες, να φορτωθούν τα υλικά, να μπορέσουν να φτάσουν εδώ. Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη μάχη».

Κάλεσε όσους δεν συμμορφώνονται σε ικανοποιητικό βαθμό με τα μέτρα για τον κορωνοϊό να δουν τις εικόνες από τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, να δουν τις εικόνες από τις ΜΕΘ που δεν χωρούν πλέον σε κραταιά συστήματα υγείας, τους πολίτες των χωρών αυτών.

«Όσοι δεν πειθαρχούν ας δουν εικόνες από Εντατικές σε όλο τον κόσμο»

Εστιάζοντας στη σημασία της έγκαιρης πρόληψης, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι είναι προφανές ότι η προετοιμασία η οποία έγινε και τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν, βοήθησαν πάρα πολύ να έχουμε τη σημερινή εικόνα.

«Ποια είναι η σημερινή εικόνα; Είναι μιας καμπύλης, η οποία αυξάνει λελογισμένα και έτσι μπορεί να ανταποκριθεί και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και υπάρχει αυτή η ικανοποίηση που βλέπω και στους πολίτες, κυρίως όμως στο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, τους ανθρώπους μας που είναι στην πρώτη γραμμή, ότι ο κόσμος τους σκέφτεται, τους σέβεται και ότι αυτοί είναι εκεί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να σώσουν ζωές», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. 

«Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύς κόσμος στον οποίο έχουμε ζητήσει να μείνει μέσα στο σπίτι. Βλέπετε όμως και σε όλο τον κόσμο συμβαίνει αυτό, σε μια συγκλονιστική περιπέτεια Δημόσιας Υγείας, σε μια πανδημία. Αν τα έχουμε πάει τόσο καλά μέχρι τώρα, ελάτε να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα τον Απρίλιο. Αξίζει για όλους αυτούς που είναι ευπαθείς ομάδες, για τους συνανθρώπους μας που έχουν πρόβλημα, για αυτούς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται, για αυτούς οι οποίοι είναι μέσα στη ΜΕΘ και δίνουν αγώνα ζωής και πάντως, κατά κύριο λόγο, για τους γιατρούς μας και νοσηλευτές μας, τους ήρωες της πρώτης γραμμής» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

«Οριζόντια οι άνθρωποι όλων των ηλικιών αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής και είναι αυτοί οι οποίοι πειθαρχούν στα μέτρα. Θέλω να το πω απλά, με μια γλυκιά κουβέντα, ότι τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ, γιατί ουσιαστικά παίζουν τον κύριο ρόλο στο να προστατευτεί η χώρα, οι ίδιοι, οι οικογένειές τους, οι συνάνθρωποί τους. Τώρα, για αυτούς οι οποίοι δεν πειθαρχούν, θα ήθελα να παρακαλέσω να δουν τις εικόνες από τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, να δουν τις εικόνες από τις ΜΕΘ που δεν χωρούν πλέον σε κραταιά συστήματα υγείας, τους πολίτες των χωρών αυτών. Να δουν τους εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς. Ο κορονοϊός δεν είναι ''παιχνιδάκι''. Είναι μια μάχη για την ανθρώπινη ζωή. Και αυτή τη μάχη, αξίζει τον κόπο να τη δώσουμε όλοι, με σεβασμό στο συνάνθρωπό μας», δήλωσε ακόμη.

«Εγώ πιστεύω πολύ στον πατριωτισμό του Έλληνα. Θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει δείξει εξαιρετική συμπεριφορά. Τους ευχαριστούμε όλους» συμπλήρωσε.

«Η λήψη ή μη νέων μέτρων θα εξαρτηθεί από τον κόσμο»

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται οι ημέρες αυτές, οι πρώτες του Απριλίου, και το πώς θα συμμορφώνεται ο κόσμος στα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, θα εξετάσουμε και το ο,τιδήποτε άλλο. Πρώτον δεν προτρέχω. Δεύτερον, είμαι φειδωλός στις δηλώσεις μου και δεν θέλω να δημιουργώ εντυπώσεις. Τρίτον, πως οποιοαδήποτε απόφαση και αν παρθεί να ακολουθήσουμε, θα βασίζεται αυστηρά σε επιστημονικά κριτήρια και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων, που έχω και έχουμε ακολουθήσει σε όλη αυτή την πορεία από τα μέσα Ιανουαρίου, θυμίζω, που ξεκίνησε αυτή η ιστορία στην Κίνα μέχρι και σήμερα».

«Πάνω από 2.000 οι προσλήψεις γιατρών»

Αναφορικά με το σύστημα Υγείας της χώρας μας, ο κ. Κικίλιας δήλωσε τα εξής: «Εμείς παραλάβαμε 557 ΜΕΘ και μέσα σε λίγους μήνες έχουμε 870 ΜΕΘ μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Και πιστέψτε με, αυτή δεν είναι μία απλή διαδικασία. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και θέλω να ευχαριστήσω και τους πολλούς δωρητές, οι οποίοι στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αγοράζουν αναπνευστήρες για εμάς και υπάρχει μια σειρά παράδοσης που ελπίζουμε να τηρηθεί από τις εταιρείες, έτσι ώστε να τους έχουμε, όπως έχουν υποσχεθεί όλοι, στην ώρα τους. Μόνιτορ, κρεβάτια, αναπνευστήρες. Τη δυνατότητα δηλαδή, μαζί με τις προσλήψεις που είναι πάνω από 2.000 πλέον γιατρών και κυρίως νοσηλευτών και τις 4.200 εγκρίσεις που ήδη έχουμε δώσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με αυτή τη διαδικασία κάθε μέρα που περνάει γινόμαστε και πιο ισχυροί και πιο δυνατοί. Αυτό έχει να κάνει ως προς τα νοσοκομεία μας».

Για το θέμα της χρήσης φαρμάκων όπως η χλωροκίνη για θεραπεία κορωνοϊού ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι 
 η κυβέρνηση παρακολουθεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ECDC και τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας μας.

«Δεν καθυστερούμε, δεν προτρέχουμε. Γιατί καταλαβαίνετε ότι αυτά τα φάρμακα έχουν και τις παρενέργειές τους και την τοξικότητά τους, με γνώμονα πάντα είτε τη σωτηρία ζωών, είτε την προφύλαξη των υγειονομικών μας» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι. Καταρχάς θέλω να σας πω ότι έχετε απόλυτο δίκιο, είναι ένας παγκόσμιος «πόλεμος» μέσων ατομικής προστασίας, που δεν υπάρχουν, για τα νοσοκομεία.

Αρκεί να σας πω ότι οι 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, γιατί κανονικά έτσι γίνονται οι προμήθειες, έκαναν διαγωνισμούς και έκαναν προσκλήσεις ενδιαφέροντος στις αρχές του Μαρτίου ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Και ενώ στο σύνολό τους, οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για υλικά ήταν ύψους 25.697.000 ευρώ, οι Περιφέρειες πήραν συνολικό υλικό αξίας 815.000 ευρώ. Δηλαδή ζήτησαν 25 εκατομμύρια σε προμήθειες και πήραν 815.000!

Αρκεί να καταλάβετε ότι η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, που είναι η μεγαλύτερη, έκανε διαγωνισμούς για προμήθεια υλικών αξίας 5.671.000 ευρώ και τελικά παραδόθηκαν υλικά αξίας 3.500 ευρώ. Άρα, καταλαβαίνετε, είναι ένας παγκόσμιος «πόλεμος».

Μερίμνησε το Υπουργείο Υγείας, μερίμνησε το Υπουργείο Εξωτερικών και φυσικά η Προεδρία της Κυβέρνησης που βοηθά και ενημερώνεται καθημερινά για όλα αυτά, όλα είναι υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργού, έτσι ώστε είτε το ελληνικό Κράτος, μέσα από τον ΙΦΕΤ, είτε μέσω δωρητών, να μπορούμε να έχουμε προμήθεια υλικών.

Τα βλέπετε και τα παρακολουθείτε καθημερινά.

Είναι τεράστια, όμως, η δυσκολία και θέλω να σας πω ότι έχει γίνει ένας συγκλονιστικός αγώνας. Γιατί δεν είναι μόνο ότι, για παράδειγμα, ένας δωρητής αποφασίζει να αγοράσει μια ποσότητα από μάσκες, ας πούμε, από την Κίνα. Βλέπετε ότι υπάρχει τεράστια δυσκολία να έρθουν εδώ.

Πρέπει να ναυλωθούν πτήσεις cargo, να συνεννοηθούμε με την κινεζική Κυβέρνηση, να δώσουν άδειες, να φορτωθούν αυτά, να μπορέσουν να φτάσουν εδώ. Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη μάχη.

Θέλω να καταστήσω σαφές, ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να έχουμε εδώ τα αναγκαία υλικά. Και βλέπετε ότι σε άλλες χώρες, κραταιές χώρες, πανίσχυρες χώρες, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα, θέλω να σας ρωτήσω με τους ιδιώτες γιατρούς, μας στέλνουν πολλά μηνύματα οι τηλεθεατές μας, αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα. Σου λέει ο άλλος ότι είμαι σπίτι, αν αρρωστήσω πότε θα αποφασίσω αν πρέπει να πάω νοσοκομείο ή αν δεν είμαι τόσο σοβαρά και μπορώ να το περάσω στο σπίτι, θέλω ένα γιατρό να με συμβουλεύσει.

Δυστυχώς δεν έρχονται πια εύκολα στα σπίτια οι γιατροί και είναι λογικό ένας άνθρωπος να νιώθει μία ανασφάλεια όταν ακούει μία διάγνωση μόνο από το τηλέφωνο.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί ο Σωτήρης ο Τσιόδρας σε αυτά καθημερινά, στο briefing το οποίο γίνεται, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς γίνεται η ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τους γιατρούς στο τηλεφωνικό κέντρο, πώς πρωτοβαθμίως, και συμβαίνει αυτό, οι ιδιώτες ιατροί και οι ιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επικοινωνούν με τους ασθενείς.

Είναι προφανές ότι μόνο τα ελαφρά περιστατικά μένουν σπίτι. Στα πιο βαριά συμπτώματα, αμέσως συμβουλεύεσαι το γιατρό σου και έρχεσαι στο νοσοκομείο. Υπάρχει συνεργασία σε αυτό.

Θα φροντίσουμε τις επόμενες μέρες να το τονώσουμε και να το ενισχύσουμε και άλλο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική