7 Δεκεμβρίου 2022

Κορωνοϊός – Λευκωσία: «Πειρατής η Τουρκία ακόμα και στην πανδημία»

«Η Τουρκία εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων, συμπεριφέρεται ως ο πειρατής της Ανατολικής Μεσογείου» σχολίασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την παράτυπη Navtex που εξέδωσε χθες το απόγευμα η Τουρκία για νέα παράνομη γεώτρηση

Γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας πολιτικής της Τουρκίας, η οποία φορτίζει την τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας πως η Αγκυρα συμπεριφέρεται ως ο περατής της Ανατολικής Μεσογείου, παραγνωρίζοντας ακόμα και την πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς να σέβεται ούτε τις δύσκολες στιγμές που περνούν τα κράτη.

"Αυτή η πολιτική όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και εντείνεται σε περιόδους που όλη η υφήλιος αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού και οι προσπάθειες όλων των κρατών είναι να προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών τους", είπε ο κ. Κούσιος, κληθείς να σχολιάσει την παράτυπη Navtex που εξέδωσε χθες το απόγευμα η Τουρκία για νέα παράνομη γεώτρηση από το πλωτό γεωτρύπανο "Γιαβούζ" στην κυπριακή ΑΟΖ, από τις 20 Απριλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου, καθώς και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κ. Λούσιος, πρόσθεσε πως "η Τουρκία εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων, συμπεριφέρεται ως ο πειρατής της Ανατολικής Μεσογείου, καταπατώντας και παραβιάζοντας αρχές του διεθνούς δικαίου και επεμβαίνοντας σε κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου".

"Γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας πολιτικής η οποία φορτίζει την τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτή η πολιτική όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και εντείνεται σε περιόδους που όλη η υφήλιος αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού και οι προσπάθειες όλων των κρατών είναι να προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών τους", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Εντούτοις, πρόσθεσε, η Τουρκία με την πολιτική της παραγνωρίζει ακόμα και την πανδημία και δεν σέβεται ούτε τις δύσκολες στιγμές που τα κράτη περνούν.Πολιτική