Πολιτική

Κορωνοϊός: Με κούριερ και χρέωση του κράτους τα πιστοποιητικά των ΚΕΠ από την Πέμπτη

Λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, τηλεφωνικά θα παραγγέλνουν στο εξής οι πολίτες δηλώσεις, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά με κατεπείγοντα χαρακτήρα

Νέα σελίδα στη σχέση των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και τη γραφειοκρατία ανοίγει από μεθαύριο, Πέμπτη, με τον κορωνοϊό να φέρνει εγγύτερα τις δομές του κράτους με τις ανάγκες των πολιτών, ακόμη και με… κούριερ.

Τηλεφωνική παραγγελία

Λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, τηλεφωνικά θα παραγγέλνουν στο εξής οι πολίτες δηλώσεις, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά με κατεπείγοντα χαρακτήρα στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ η παράδοση των δημόσιων εγγράφων τους θα πραγματοποιείται μέσω των ΕΛΤΑ (συστημένη αποστολή) και των ΕΛΤΑ Κούριερ στις διευθύνσεις που οι πολίτες επιθυμούν και με χρέωση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των ίδιων.

Ταυτοποίηση κατ’ οίκον

Επιπλέον, η ταυτοποίηση των στοιχείων του αιτούντος τα δημόσια έγγραφα θα πραγματοποιείται τη στιγμή της παράδοσης του κάθε εγγράφου από τον διανομέα, ενώ η εφαρμογή του μέτρου αποφασίστηκε με το βλέμμα στραμμένο στους ηλικιωμένους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω διάδοσης του ιού και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η σχετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει, άλλωστε, ήδη νομοθετηθεί στο Άρθρο 29 της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, όπου και ορίζεται ότι: «Η παραλαβή του αποτελέσματος (σ.σ. δημόσιου εγγράφου) μπορεί να διενεργείται είτε μέσω της αποστολής του στην ηλεκτρονική θυρίδα του αιτούντος, είτε μέσω της αποστολής του στην ταχυδρομική διεύθυνση του χρήστη με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών ταχυμεταφορών. Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής εφαρμογής «e-kep.gov. gr», αφού προηγουμένως προβούν σε αυθεντικοποίηση σύμφωνα με το εικοστό πέμπτο άρθρο».

Την εκκίνηση για την αποστολή δημόσιων εγγράφων των ΚΕΠ με κούριερ κατ’ οίκον επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Μιλώντας στον τηλεοπτικό την ΠΝΠ που εκδόθηκε το Σάββατο το βράδυ, υπάρχει ειδική πρόβλεψη σε σχέση με την λειτουργία των ΚΕΠ, που προβλέπει ότι το κράτος αναλαμβάνει για όλη αυτή τη περίοδο να αποστέλλει στην διεύθυνση που δηλώνει ο πολίτης, το έγγραφο το οποίο επιθυμεί» εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι «δίνεται επίσης η δυνατότητα και της υποβολής τηλεφωνικών αιτήσεων».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Νέα μελέτη για πιθανές θεραπείες της νόσου COVID-19

Κορωνοϊός – Δήμος Αθηναίων: Ηλεκτρονικά πλέον τα πέντε πιο σημαντικά πιστοποιητικά

Κορωνοϊός: Συνεργεία ψεκάζουν σε όλο το κέντρο της Αθήνας για απολύμανση – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική