26 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός – Μηταράκης: 28 τα κρούσματα σε δύο δομές μεταναστών

«Η χώρα δέχθηκε και δέχεται ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία» -Τις τελευταίες 15-20 ημέρες οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές

Συνολικά, 28 κρούσματα σε δύο δομές μεταναστών έχουν εντοπίσει οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες σύμφωνα με τον κ. Νότη Μηταράκη ο οποίος επισήμανε πως κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζονται στενά για τον περιορισμό της πανδημίας στα hot spot.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση υπογράμμισε πως “η χώρα δέχθηκε και δέχεται ασύμμετρη απειλή από την γείτονα χώρα που μπορεί να πάρει κάθε μορφή και είμαστε έτοιμοι για να την αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης και για τις δομές και για τις τοπικές κοινωνίες”.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι σε όλες τις δομές φιλοξενούνται συνολικά 70.000 άτομα και πως “εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε 2 δομές ευτυχώς χωρίς κανένα θάνατο” και πρόσθεσε “από την πρώτη στιγμή πήραμε μέτρα προστασίας για μετανάστες, προσωπικό και τοπική κοινωνία”.

Ανέφερε ότι τις τελευταίες 15-20 ημέρες οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές ενώ οι λίγες αφίξεις του τελευταίου διαστήματος “μεταφέρονται σε δύο νέες δομές (Σέρρες και Μαλακάσα) που είναι κλειστές για λόγους Δημόσιας Υγείας. Επίσης υπάρχουν αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας”. Ως προς τα μέτρα πρόσθεσε ότι “για τους διαμένοντες στις δομές των νησιών δεν θα καταβληθεί το επίδομα Απριλίου που δίνει η Υπατη Αρμοστεία μέχρι να τοποθετηθούν ΑΤΜ. Επίσης η προμήθεια βασικών ειδών θα γίνεται εντός των δομών. Σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες δημιουργήθηκαν χώροι καραντίνας στην Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο”

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του κ. Μηταράκη πως ορισμένοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες προτείνουν στο υπουργείο την μίσθωση κρουαζιερόπλοιων για την φιλοξενία – καραντίνα μεταναστών.Πολιτική