7 Δεκεμβρίου 2022

Κορωνοϊός: Πώς ο Μητσοτάκης έλυσε τον «γόρδιο δεσμό»  με τις θρησκευτικές τελετές, εκθέτοντας την Ιεραρχία

Ο Αρχιεπίσκοπος και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επέμειναν μέχρι τέλους να πετούν το μπαλάκι στους πιστούς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης και του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου – Πήρε πάνω του το παιχνίδι ο πρωθυπουργός αναστέλοντας όλες τις τελετές όλων των δογμάτων και θρησκειών

Τον «γόρδιο δεσμό» με τις θρησκευτικές τελετές την εποχή του κορωνοϊού αποφάσισε να λύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τερματίζοντας το επικίνδυνο παιχνίδι που επί πολλές ημέρες έπαιζε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αγνοώντας τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους έθετε το πλήρωμα των πιστών.

Λίγη ώρα μετά τη «μεσοβέζικη» απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση κατέληξε να αφήσει τη συμμετοχή των πολιτών στις θρησκευτικές τελετές στην ευχέρεια των ίδιων των πιστών, ο πρωθυπουργός πήρε πάνω την υπόθεση και ανέλαβε την ευθύνη που είχαν οι Ιεράρχες της ελλαδικής εκκλησίας, αλλά αρνούνταν να αναλάβουν, αδιαφορώντας και για τη δημόσια υγεία αλλά και τους ίδιους τους πιστούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ένοιωσαν έκπληξη και μεγάλη ενόχληση για την απόφαση των Ιεραρχών. Οι πυκνές επικοινωνίες που είχαν προηγηθεί ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και στην Αρχιεπισκοπή δεν βρήκαν γόνιμο έδαφος για να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν μέτρησαν ούτε οι εκκλήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ούτε φάνηκε να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία στη συνεδρίαση των Ιεραρχών του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής που από μέρες επικρατούσε στην ηγεσία της κυβέρνησης ήταν τα μισόλογα του εκπροσώπου της Ιεραρχίας, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της απόφασης αρνούνταν επίμονα να πει ότι δεν πρέπει να προσέρχονται πιστοί στις χρονικά περιορισμένες τελευτές που είχε αποφασίσει η ΔΙΣ.  Κατόπιν όλων αυτών με ρητή εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Η αναστολή ισχύει κατ΄ αρχήν για δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα από χθες 16 Μαρτίου και έως τις 30 του μηνός. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνον σε δύο περιπτώσεις:

Πρώτον, τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις (μνημόσυνα, κλπ) και
Δεύτερον, την ατομική προσευχή, αυτό δηλαδή που είχε δηλώσει ήδη από την Κυριακή στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο «Θέμα», επισημαίνοντας τα εξής: «Τις μαζικές συναθροίσεις θέλουμε να αποφύγουμε και κυρίως τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων που εξ ορισμού είναι ευπαθείς. Διότι η αλήθεια είναι ότι το ποίμνιο της Εκκλησίας είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι άνθρωποι – και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Οφείλω, λοιπόν, ως πρωθυπουργός να τους προειδοποιήσω γι’ αυτό τον κίνδυνο και να τους πω πως ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις, ισχύει προφανώς και για τις εκκλησίες»,

Και στις δύο αυτές εξαιρέσεις θα τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως εξειδικεύονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Υγείας).

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που δεν πρέπει να παρερμηνευτεί. «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας», έγραψε προσθέτοντας: «Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στάση της κυβέρνησης χαιρέτισαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τέλος στα μισόλογα της Εκκλησίας έβαλε ο Μητσοτάκης

Κορωνοϊός – Εκκλησία: Αναβάλλονται οι καθημερινές Λειτουργίες, γάμοι και βαφτίσεις

Κορωνοϊός – Ιερά Σύνοδος: Παρακάλεσα να μη γίνουν οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης του ιού, λέει ο ΤσιόδραςΠολιτική