30 Νοεμβρίου 2022

Κουτσούμπας: Η εργατική τάξη να υπερασπιστεί τα κοινωνικά της δικαιώματα

Τονίζει ότι «μόνη λύση, ρεαλιστική και σύμφωνη με τα δικαιώματα τόσο του ελληνικού λαού, όσο και των προσφύγων είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του ΑΚΕΛ «Χαραυγή» αναφέρει ότι οι επικίνδυνες εξελίξεις στο προσφυγικό έχουν την σφραγίδα «της διαρκούς ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε χώρες της Μ. Ανατολής που έχουν ισοπεδωθεί για να υλοποιηθούν τα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ», καθώς επίσης και τη σφραγίδα της πολιτικής της ΕΕ για τους πρόσφυγες, δηλαδή τον κανονισμό του «Δουβλίνου» και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

«Αυτή η πολιτική μετατρέπει την Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες πρώτης υποδοχής, σε φυλακές προσφύγων της ΕΕ», σημειώνει, προσθέτοντας ότι αυτός ο εγκλωβισμός «αξιοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση -και με την "εργαλειοποίηση" προσφύγων και μεταναστών, όπως βλέπουμε στον Έβρο- για να πάρει ανταλλάγματα τόσο ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού, όσο και σε σχέση με τη στήριξη της εισβολής της στην Συρία».

Τονίζει ότι «μόνη λύση, ρεαλιστική και σύμφωνη με τα δικαιώματα τόσο του ελληνικού λαού, όσο και των προσφύγων είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ. Ο Δ. Κουτσούμπας, είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να εφαρμόσει πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, «εξ αντικειμένου επιθετική στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων», και η οποία «έχει σαν alter ego την ένταση της κρατικής καταστολής».

Προσθέτει ότι «η αύξηση του αυταρχισμού δεν είναι ούτε «αντιπερισπασμός», ούτε ιδεοληψία όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η επιθετική υλοποίηση των στόχων του κεφαλαίου, τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να νομιμοποιήσει σε πλατιά λαϊκά τμήματα, καλλιεργώντας τη συντηρητικοποίηση κι αδρανοποίηση. Εδώ πάνω έρχεται να πατήσει η ΝΔ». Επισήμανε επίσης, επικαλούμενος έκθεση που ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι η αύξηση της κρατικής καταστολής είναι κομμάτι της πολιτικής της ΕΕ.

Τονίζει ότι η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ «μετατρέπει όλη τη χώρα σε ορμητήριο νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων, αλλά και σε πιθανό στόχο αντιποίνων» και προσθέτει ότι όλη η προεργασία για τη συμφωνία, αλλά και η επέκταση αμερικανικών βάσεων που ήδη λειτουργούσαν, έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Υπογραμμίζει ότι «ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα, έχοντας ως διακηρυγμένο στόχο να διατηρηθεί η Τουρκία στο μπλοκ του ΝΑΤΟ» και «αυτό προϊδεάζει για το τι είδους ανταλλάγματα προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία που, κατά τη γνώμη μας και με βάση όσα συζητιούνται, αφορούν και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη στην Ελλάδα απάντησε ότι «άμεσα είναι η πρόκληση να υπερασπιστεί τα κοινωνικά της δικαιώματα την ίδια την εργασία της, εξαιτίας και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του κινδύνου ξεσπάσματος νέας κρίσης, μετά το πρόβλημα με τον κορονοϊό».

«Συνολικά όμως και μακροπρόθεσμα, η πρόκληση για την εργατική τάξη στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο είναι μία: Να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης και των πολέμων, της ανασφάλειας και της φτώχειας. Να παλέψει για τη δική της εξουσία, η οποία μπορεί να οργανώσει την κοινωνία και την οικονομία με μοναδικό και απαραίτητο κίνητρο τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, την αντιστοίχιση των όρων ζωής, δουλειάς, μόρφωσης των πολλών με τις σημερινές τεράστιες δυνατότητες. Αυτός ο δρόμος είναι δύσβατος, αλλά είναι ο μοναδικός που οδηγεί σε παρεμπόδιση μέτρων κι απόσπαση κατακτήσεων, που φέρνει πιο κοντά τη νίκη για την εργατική τάξη. Αυτόν τον δρόμο ανοίγει με την δράση του και το Πρόγραμμά του, το ΚΚΕ στην Ελλάδα» κατέληξε στη συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.Πολιτική