Πολιτική

Ξεφεύγει η πολιτική σύγκρουση για τον Κουφοντίνα – Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις Δρίτσα

Πολιτική θύελλα από τη φράση «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν» – Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης  

Βαθαίνει το χάσμα στο μέτωπο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα. Η μία ακραία δήλωση διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα ο πολιτικός κόσμος να στροβιλίζεται σε ένα πρωτόγνωρο διχασμό, ο οποίος φαίνεται ότι θα σημαδεύει την πολιτική ζωή ανεξάρτητα από την έκβαση της απεργίας πείνας που κάνει ο καταδικασμένος για δολοφονίες της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.

Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ ακροβατεί ανάμεσα στην έκκληση προς την πολιτεία να προστατεύσει τη ζωή του απεργού πείνας και τον κίνδυνο να ταυτιστεί με τις ακραίες κινήσεις του και από την άλλη τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που δεν χάνουν την ευκαιρία να ταυτίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση με την τρομοκρατία, με προφανή πολιτικό στόχο να διαλύσουν τις γέφυρες που προσπαθεί να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον μεσαίο χώρο.

Μία άκρως αμφιλεγόμενη δήλωση του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα ήταν αρκετή για να ρίξει λάδι στη φωτιά, να προκαλέσει εσωτερικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ και να οξύνει βίαια την κόντρα με τη ΝΔ.

Ακούστε το ηχητικό στο επίμαχο σημείο:


2 3 21 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΠΠΑ ΔΡΙΤΣΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

Η φράση του ότι «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν» έφερε σε αμηχανία και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Δρίτσας, μετά τις οξείες αντιδράσεις από την κυβέρνηση και όχι μόνο, προσπάθησε να ανασκευάσει, χωρίς όμως να πείσει για το τι ακριβώς εννοούσε. «Η αναφορά ότι “κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν”, αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες» σημείωσε στη διορθωτική δήλωση ο κ. Δρίτσας και αφού είχαν περάσει ώρες από την αρχική του τοποθέτηση.

«Η τρομοκρατία απέτυχε, το κράτος δικαίου επικράτησε, αν και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής με αίμα. Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κανείς δικαίωμα να τη διαστρεβλώνει, προσδίδοντας εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που είπα και εννοούσα» τόνιζε ο κ. Δρίτσας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Νωρίτερα το πρωί χθες ο πρώην υπουργός αφού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Κουφοντίνα, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρεί τον νόμο, δήλωσε, σοκάροντας τους πάντες, ότι «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί πιστεύω εγώ από την δράση αυτών των οργανώσεων. Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές». Για να μην μείνει καμία αμφιβολία μάλιστα ο κ. Δρίτσας προτιμά να απαντήσει στη δημοσιογράφο (Λία Λάππα, Κανάλι 1), που τον ρωτά «δεν καταλαβαίνω τι λέτε, λέτε ότι δεν είχαμε τρομοκρατηθεί ως λαός από τη 17 Νοέμβρη με τις δολοφονίες;», με την εξής δήλωση: «ναι, βεβαίως, το έχω βιώσει».

Η δήλωση προκάλεσε σάλο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έσυρε τον χορό δηλώνοντας ανάμεσα στα άλλα «δεν μπορείς να είσαι μέλος κοινοβουλίου μιας δημοκρατικής χώρας και να επαινείς την τρομοκρατία και την εν ψυχρώ δολοφονία. Είναι αδύνατο να μην τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας…

Στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την απεργία πείνας γιατί πιστεύουν τα ίδια με αυτά που πιστεύει ο Δημήτρης Κουφοντίνας και αυτό είναι σοκαριστικό. Είναι αδύνατο να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κοινοβουλευτικό κόμμα του δημοκρατικού τόξου αν δεν καταδικάσει – εγώ θα έλεγα αν δεν διαγράψει – τον κ. Δρίτσα. Αυτό που συμβαίνει επιβεβαιώνει την ορθή και ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης να τηρηθούν οι νόμοι. Όχι όπως έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα που συμπεριφερόταν ανάλογα με τα καπρίτσια του Κουφοντίνα….

Περιμένω από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει τις σοκαριστικές και ντροπιαστικές δηλώσεις Δρίτσα».

Η ΝΔ με ανακοίνωσή απηύθυνε στον κ. Τσίπρα το ερώτημα εάν «θα καταδικάσει τις δηλώσεις του βουλευτή του ή συμφωνεί μαζί του;», προσθέτοντας ότι «η καμπάνια υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το αίσθημα κάθε δημοκρατικού πολίτη και με τις δηλώσεις των στελεχών του».

Αλλά και το ΚΙΝΑΛ δια του εκπροσώπου του Παύλου Χρηστίδη κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα.

Το θέμα πάντως εξελίσσεται σε πολιτικό μέτωπο απόλυτης αναμέτρησης και είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληθαίνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ακόμα και της μετριοπαθούς πτέρυγας, που ζητούν να μην υπάρξει υποχώρηση στο αίτημα του απεργού πείνας. Όλα αυτά ακριβώς την ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν το αντίθετο, ενώ οργανώνονται διαρκώς συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως αυτές χθες το απόγευμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Υπουργοί όπως οι Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης και άλλοι τάχθηκαν εναντίον της όποιας υποχώρησης της πολιτείας στην πίεση που ασκεί ο Κουφοντίνας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική