Γράφει η Πίστη Κρυσταλλίδου, Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ
Η ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 3396) εκσυγχρονίζει το πλαίσιο του θεσμού της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας στη χώρα μας και ουσιαστικά ξεκινά η παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης και ιατρικών πράξεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην οικία του ασθενούς.
Ένα πάγιο αίτημα των συλλόγων ασθενών έγινε πράξη από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, εντός του καλοκαιριού τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα της «Κατ’ Οίκον Νοσηλείας».
Εκατοντάδες ασθενείς (παιδιά και ενήλικοι) με σοβαρά νοσήματα, θα μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση στο σπίτι τους. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά στα εξής νοσοκομεία:
– «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, για παιδιατρικά περιστατικά.
– ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Κρήτη), για περιστατικά ενηλίκων, εκτός από τα ογκολογικά.
– «Άγιος Σάββας», για κατ’ οίκον χορήγηση ανοσοθεραπείας.
Όπως βλέπουμε, στο αρχικό του τουλάχιστον στάδιο, το πρόγραμμα καλύπτει νοσοκομεία σε 3 σημαντικές Περιφέρειες της χώρας μας, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία 12 Κέντρων Αναφοράς που θα καλύπτουν όλη την επικράτεια, με την ολοκλήρωση του έργου.
Για να αντιληφθούμε και ποσοτικά τη σημασία της «Κατ’ Οίκον Νοσηλείας», αξίζει να σημειωθεί πως με την πλήρη υλοποίηση της, αναμένεται η εξυπηρέτηση 100-120 ασθενών ετησίως από κάθε Κέντρο Αναφοράς ενώ συνολικά 800-850 ογκολογικοί ασθενείς θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα από το πρόγραμμα.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μετά τη λήξη του RRF θα συνεχιστεί από πόρους του ΕΣΠΑ.
Στην ουσία της, η «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» απευθύνεται σε μια ειδική κατηγορία ασθενών για τους οποίους απαιτείται συχνή ή και παρατεταμένη νοσηλεία. Εφεξής, θα έχουν την ίδια φροντίδα στο σπίτι τους, από πλήρως εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Με τη συνδρομή της τεχνολογίας θα παρακολουθείται συνεχώς και εκτενώς η πορεία της υγείας των ασθενών. Η φροντίδα στο σπίτι θα είναι ανάλογη αυτής της νοσοκομειακής με παράλληλη υποβοήθηση των γιατρών και νοσηλευτών από εκπαιδευόμενους φροντιστές (π.χ. μέλη της οικογένειας του ασθενούς), ενώ σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας τους υπάρχει η πρόβλεψη για άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο- κέντρο αναφοράς ή σε διασυνδεδεμένη δομή.
Η «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία», πέραν της ανθρώπινης διάστασης, παρουσιάζει ακόμη δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα ως αποτέλεσμα της μελλοντικής εφαρμογής της: α) Την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων και β) τις ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και ειδικά των πιο ευάλωτων, με την αποφυγή των περαιτέρω εξόδων και της ταλαιπωρίας για τους ίδιους και τους οικείους τους.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα πρόγραμμα – τομή στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής που βάζει τις βάσεις για την ουσιαστική διευκόλυνση των ευάλωτων ασθενών. Και αυτό αποτελεί ακόμη μια κατάκτηση της υλοποίησης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.