Πολιτική

Ξένα ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Νέα σελίδα στις σχέσεις Eλλάδας και Τουρκίας

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο ξένος Τύπος τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Πολλά διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι, με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας ύστερα από έξι χρόνια, οι δυο ηγέτες ευελπιστούν να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους έπειτα από χρόνια διαμάχης.

Reuters: Eλλάδα και Τουρκία επιδιώκουν την επανεκκίνηση των σχέσεων 

Τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, έγραψε το πρακτορείο Reuters σχολιάζοντας την επίσκεψη του Σουλτάνου του Βοσπόρου στη χώρα μας.

Ο Ερντογάν μετέβη σήμερα στην Πέμπτη με αντιπροσωπεία υπουργών για συναντήσεις με Έλληνες ομολόγους καθώς και οι δύο χώρες ελπίζουν ότι μπορούν να γυρίσουν μία νέα σελίδα στις σχέσεις έπειτα από χρόνια διαμάχης.

Ελλάδα και Τουρκία, γείτονες και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, διαφωνούν εδώ και δεκαετίες για ζητήματα όπως το πού αρχίζει και πού τελειώνει η υφαλοκρηπίδα τους, οι ενεργειακοί πόροι, οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Οι δύο χώρες είχαν φθάσει στο χείλος του πολέμου τη δεκαετία του 1990 και τα τελευταία χρόνια ερίζουν για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, τα αμυντικά ζητήματα, τη μετανάστευση και την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, θέματα για τα οποία είχαν διακόψει τις διπλωματικές συνομιλίες.

Οι σχέσεις βελτιώθηκαν όταν η Ελλάδα απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και η επανεκλογή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέτος μείωσαν επίσης την πολιτική πίεση επιτρέποντας στους δύο πολιτικούς άνδρες να αφήσουν στην άκρη τον ανταγωνισμό.

«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε μια θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής», δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος .

Το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνομιλίες με την Πρόεδρο της Ελλάδος Κατερίνα Σακελλαροπούλου και εν συνεχεία τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα είναι η τρίτη συνάντηση των ηγετών από τον Ιούλιο, όταν συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική