Οικονομία

Κύπρος: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με την εμπλοκή στο μνημόνιο

188B810D814BE9B54FEF960CC6FBD992.jpg Στα χαρακώματα βρίσκονται η κυπριακή κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την απώλεια της 6ης δόσης του δανείου από τη τρόικα η οποία αναμενόταν να εγκριθεί την Παρασκευή.

Οι νόμοι που συνοδεύουν το βασικό νόμο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων δεν ικανοποιούν τη τρόικα η οποία για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση των 450 εκατ. ευρώ απαιτεί καθαρές λύσεις. Οι συνοδευτικοί νόμοι δεν έχουν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχουν παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξεταστεί η συνταγματικότητα τους.

Αυτή η εξέλιξη όμως δεν λύνει το πρόβλημα, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι διατεθειμένα να κάνουν πίσω και έχουν προειδοποιήσει με πολιτική κρίση. Πίσω δεν κάνει ούτε η τρόικα η οποία αναμένει συμμόρφωση της Λευκωσίας.

Η μη καταβολή της δόσης θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα καθώς θα καθυστερήσει την υλοποίηση του κυπριακού μνημονίου το οποίο μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν με επιτυχία. Ενδέχεται να ακολουθήσουν υποβαθμίσεις της οικονομίας και προβλήματα στον τραπεζικό τομέα αφού δεν θα μπορούν να εισπράξουν χρήματα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα θα καθυστερήσει η έξοδος στις αγορές από τις οποίες η Λευκωσία ήλπιζε να αντλήσει χρήματα ώστε να βγει από την επιτήρηση της τρόικας ένα χρόνο νωρίτερα από ότι προβλεπόταν.

Η σφικτή δημοσιονομική πολιτική δεν θα δημιουργήσει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας αλλά αν υπάρχει παράταση η Λευκωσία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες περικοπές. Ήδη υπάρχουν φήμες για φορολόγηση του εφάπαξ, κάτι που οδήγησε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους να ζητήσουν πρόωρη συνταξιοδότηση.
 
Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατηγορούν τη κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για υποταγή στη τρόικα. Η κυβέρνηση από τη πλευρά της κατηγορεί την αντιπολίτευση για λαϊκισμό οποίος βάζει την οικονομία σε περιπέτειες.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία