23 Φεβρουαρίου 2020

Κύπρος: Τακτικές οι πτήσεις των βρετανικών Tornado από το Ακρωτήρι

DE5AD7DADB7F276579A14DAEC69179C8.jpgΑπό το πρωί του Σαββάτου τα αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το Ιράκ, φέροντα πλέον τηλεκατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους. Είχε προηγηθεί η έγκριση της αναβάθμισης των επιχειρήσεών τους από τους Βρετανούς βουλευτές την Παρασκευή.

Για πέμπτη φορά απογειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι Κύπρου μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado, όπως μεταδίδουν Βρετανοί ανταποκριτές.

Από το πρωί του Σαββάτου τα αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το Ιράκ, φέροντα πλέον τηλεκατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους. Είχε προηγηθεί η έγκριση της αναβάθμισης των επιχειρήσεών τους από τους Βρετανούς βουλευτές την Παρασκευή.

Αποστολή τους είναι κατ’ αρχάς η αναγνώριση στόχων του Ισλαμικού Κράτους, αν και οι χειριστές έχουν πλέον την εξουσιοδότηση να ανοίξουν πυρ κατά στόχων των τζιχαντιστών εφόσον το κρίνουν σκόπιμο.

Τα Tornado απογειώνονται κατά ζεύγος, συνοδευόμενα από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού τύπου Voyager.

Στις πρώτες τέσσερις επιχειρήσεις τους μέσα στο Σαββατοκύριακο τα αεροσκάφη επέστρεψαν στο Ακρωτήρι χωρίς να έχουν επιτεθεί κατά στόχων. Η τέταρτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει ότι οι πληροφορίες που συλλέγουν κατά τις αναγνωριστικές τους πτήσεις τα Tornado είναι «ανεκτίμητες» για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών στο έδαφος του Ιράκ. Ο δε Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον έχει προαναγγείλει καθημερινές πτήσεις από την Κύπρο.Διεθνή