Πολιτική

Κύκλος επαφών του Νίκου Δένδια για Σερβία και Κόσοβο, παρά την αδιαθεσία στο Άγιο Όρος

Η λιποθυμία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους προκάλεσε αναστάτωση.

Κατά τη διάρκεια της 24ωρης παραμονής του στο Άγιο Όρος ο Νίκος Δένδιας παραβρέθηκε διαδοχικά σε τέσσερις λειτουργίες σε ισάριθμα διαφορετικά μοναστήρια θέλοντας να τιμήσει την Αθωνική Πολιτεία και παρακολούθησε όλες τις λειτουργίες όρθιος. Στο τέταρτο μυστήριο είχε ένα επεισόδιο ορθοστατικής υπότασης, ευτυχώς όμως η λιποθυμία του προκάλεσε μικρά τραύματα στη μύτη και στα χείλη.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, αντί ξεκούρασης και της ενδεχομένως επιβεβλημένης αποχής από τα καθήκοντά του, επέλεξε να σηκώσει το τηλέφωνο και να ασχοληθεί με το θερμό ζήτημα της αντιπαράθεσης Σέρβων και Κοσοβάρων.

Το βράδυ της Πέμπτης συνομίλησε με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Κούρτι, ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Βόρειο Κόσοβο και ανέλυσε τις διεθνείς προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης.

Λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Σερβίας Ντάτσιτς για το φλέγον θέμα του Βορείου Κοσόβου και τις προσπάθειες αποφόρτισης της κλιμακούμενης κατάστασης.

Πριν από λίγο, βράδυ Παρασκευής, ο Νίκος Δένδιας συνέχισε τον κύκλο των τηλεφωνημάτων για τη διαμάχη μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου επικοινωνώντας με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για το Κόσοβο, με τον οποίο συμφώνησαν για την σπουδαιότητα αποκλιμάκωσης της έντασης και την σημασία συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ουδείς ομιλεί περί ελληνικής διαμεσολάβησης, είναι όμως προφανές ότι η Αθήνα εμφανίζεται σαν ένας παράγοντας που εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση της κρίσης, ούσα αποδεκτή τόσο από το Βελιγράδι όσο και από την Πρίστινα, χάρη στις προσπάθειες του Νίκου Δένδια.