16 Ιανουαρίου 2022

Κύκλος Ιδεών: Αναζητώντας τα «αποτυπώματα» της πανδημίας

Δείτε το σημερινό πρόγραμμα του συνεδρίου

Με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα να καταγράφει το «βαρύ αποτύπωμα» που αφήνει στην παγκόσμια, στην ευρωπαϊκή και άρα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία ο κορωνοϊός, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο «Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση», το οποίο ολοκληρώνεται αργά σήμερα το απόγευμα.

Μακροχρόνια στασιμότητα

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την πανδημία «σοβαρή ασθένεια με τις κοινωνικές παρενέργειές της», δηλαδή: πρωτοφανής ύφεση, ανεργία, χρεωκοπίες επιχειρήσεων, αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), αύξηση δημοσίων ελλειμμάτων και χρέους, αποπληθωρισμός δημιουργώντας προϋποθέσεις «μακροχρόνιας στασιμότητας σε αρκετές οικονομίες, παρόμοιας με αυτή που μαστίζει την Ιαπωνία πολλά χρόνια τώρα».

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδoς, «η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται, πέραν του κορωνοϊού, και από την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του προσφυγικού προβλήματος», τη στιγμή που για όλο το έτος η τρέχουσα πρόβλεψη της ΕΚΤ για την Ελλάδα είναι συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5%, δηλαδή λίγο μικρότερη από την πρόβλεψη για τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (8%).

Απέναντι στις δυσοίωνες εξελίξεις, κατά τον κ. Στουρνάρα προβάλλει η κοινή δράση της ΕΕ μέσω της δημιουργίας του Αναπτυξιακού Ταμείου (Next Generation EU Fund), το οποίο θα χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες την περίοδο 2021-2026 αξίας 750 δισεκ. ευρώ σε σταθερές τιμές, εκ των οποίων η Ελλάδα θα εισπράξει 30,2 δισεκ. ευρώ Επίσης, η προσωρινή κατάργηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επέτρεψε στα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, βεβαίως και στην Ελλάδα, να στηρίξουν την παραγωγή και την απασχόληση, επισήμανε ο Διοικητής της ΤτΕ, δίνοντας τη σκυτάλη της συζήτησης περί των αντοχών της ελληνικής οικονομίας στους κ. Μυτιληναίο, Ρέτσο και Καραβία.

Αποτολμώντας κάποιες προβλέψεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας εκτίμησε ως πιθανά: η ύφεση να παραμείνει μονοψήφια, λίγο πάνω από το 8%, το έλλειμμα να παραμείνει μονοψήφιο, το χρέος να κινηθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200%, ίσως, κοντά στο 195% και τα διαθέσιμα, το περίφημο «μαξιλάρι» του Δημοσίου, να μην υποχωρήσει κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.

Προβλέψεις και εκπλήξεις

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα – και εάν δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη επιδείνωση – πιστεύω ότι τα παραπάνω είναι επιτεύξιμα», εξήγησε ο κ. Καραβίας, επισημαίνοντας πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας ύφεσης συνιστά ένα επίτευγμα πολιτικής – σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Όσον αφορά στις αντοχές του τραπεζικού κλάδου, ο ίδιος τόνισε πως σε παγκόσμιο επίπεδο αυτός είναι καλύτερα σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, ενώ στον κρίσιμο τομέα των «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες συνεχίζουν με τα φιλόδοξα πλάνα τους. «Έχουν ακουστεί εκτιμήσεις για νέα ‘κόκκινα’, ύψους 10 δισ. ευρώ. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να στοχεύσουμε σε λιγότερο από 5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι εφικτό με βάση τη σημερινή στάση των δανειοληπτών, ενώ και εμείς θα πρέπει να προνοήσουμε για τη σταδιακή επάνοδο στην πληρωμή, έτσι ώστε να μην υποχρεωθεί κάποιος να καταβάλει από 1η Γενάρη το σύνολο της δόσης», συνέχισε.

Εθνική συσπείρωση

Στην πρωτοφανή ταχύτητα, με την οποία έχουν αντιδράσει οι παγκόσμιες αγορές, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο των χρηματιστηρίων, εστίασε από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου Ομίλου. «Θα έδινα λιγότερη σημασία στις εξελίξεις των ομολόγων και των επιτοκίων, επειδή υποστηρίζονται από τις κεντρικές τράπεζες. Δεν αντανακλούν τις αγορές όπως οι μετοχές, που είναι σε καλή κατάσταση», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Αναφερόμενος, παράλληλα, στις εγχώριες αντιξοότητες, ο ίδιος περιέγραψε πως «ως Ελλάδα εισπράττουμε μία κατάρρευση του τουρισμού. Ποια τα περιθώρια αντίδρασης; Δημοσιονομικά και νομισματικά. Στο πρώτο η κυβέρνηση έχει κάνει ό, τι μπορούσε και αυτό αντανακλάται στον μετριασμό της ύφεσης. Στο δεύτερο πεδίο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, το ευρώ δεν το τυπώνουμε εμείς. Αναπληρώνεται με τον μηχανισμό της ανάκαμψης. Η Ελλάδα είναι από τους βασικούς κερδισμένους, πολύ περισσότερο από ό, τι αντιστοιχεί στο ΑΕΠ». Στην ίδια κατεύθυνση, «οι Βρυξέλλες ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία, αλλά πιέζουν τις χώρες να υποβάλλουν σχέδια. Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει να οριστικοποιήσουν τις οδηγίες, πρέπει να υποβάλλει το δικό της εθνικό σχέδιο» συνέστησε ο κ. Μυτιληναίος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομίλου, επίκειται επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα, ενώ στην τριπλή κρίση, που βιώνει η χώρα μας (ελληνοτουρκικά, πανδημία και παρεπόμενα της πανδημίας), διαβλέπει μία εθνική συσπείρωση.

«Η αβεβαιότητα είναι εξίσου μεγάλη όση και τον Απρίλιο», τόνισε με την σειρά του, ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), παραδεχόμενος πως οι εκτιμήσεις για έσοδα της τάξεως των 4δισ. ευρώ διαψεύστηκαν, παρά το άνοιγμα των συνόρων. «Είναι κάτω από τα 4 δισ. ευρώ, γιατί η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Εάν προσθέσουμε τον Αύγουστο πάμε γύρω στα 3 δισ. ευρώ», εξήγησε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το 2021 η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει ένα 50% των εσόδων. «Είμαι απαισιόδοξος τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, όμως εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά στο μέτωπο της πανδημίας από το 2022 η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει εξαιρετικά», κατέληξε.

Το σημερινό πρόγραμμα:

16:00- 16:20 Συζήτηση
Θανάσης Τσαυτάρης, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ομότιμος Καθηγητής, ΑΠΘ
Εύα Αντωνοπούλου, Δημοσιογράφος

16:20- 16:40 Συζήτηση
Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Εύα Αντωνοπούλου, Δημοσιογράφος

16:40- 17:40 Κύκλος IX: Οι προϋποθέσεις ενός αξιόπιστου σχεδίου για το ασφαλιστικό
Συντονίζει: Γιώργος Κουβαράς, Δημοσιογράφος
Συζητούν:
Τάσος Γιαννίτσης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός
Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων

17:40- 19:10 Κύκλος X: Η ΕΕ το 2030 και η θέση της Ελλάδας: Λιγότερο ή περισσότερο άνισοι μέσα στην ΕΕ;
Συντονίζει: Δήμητρα Κρουστάλλη, Δημοσιογράφος

Συζητούν:
Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος ΕΕ – πρώην Υπουργός
Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Bruegel, Βρυξέλλες
Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Πρέσβης της ΕΕ
Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής

19:10- 20:00 Κύκλος ΧI: Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας και άμυνας, κρίσιμη παράμετρος για την Ελλάδα Μετά
Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο ΒενιζέλοΠολιτική