19 Αυγούστου 2022

Κυπριακή ΑΟΖ: Σήκωσε πάλι «πειρατική σημαία» η Τουρκία – Τι συμβαίνει με τις έρευνες του Nautical Geo

Τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν τον πλου του ερευνητικού πλοίου, που βρίσκεται αγυροβολημένο 5 ναυτικά μίλια ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας

Αγκυροβολημένο 5 ναυτικά μίλια ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας στην Κύπρο, βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo και όπως δηλώνεται επισήμως ανεφοδιάζεται. Στην πραγματικότητα, έχει διακόψει τα εργασίες του στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων που παρεμποδίζουν τον πλου του.

Η Λευκωσία, παρακολουθεί την κατάσταση, χωρίς να έχει δυνατότητα παρουσίας με πολεμικά πλοία στην περιοχή, την οποία η Τουρκία αυθαιρέτως, θεωρεί ότι ανήκει στην δική της υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι προχθές στην περιοχή βρισκόντουσαν τρία πολεμικά σκάφη της Τουρκίας (δύο φρεγάτες και μία κορβέτα). Χθες τα δύο σκάφη αποχώρησαν και παρέμεινε μόνο η φρεγάτα Oruc Reis (έχει το ίδιο όνομα με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο). Η φρεγάτα περιπολεί στην περιοχή και όπως δηλώνει η Άγκυρα δεν σκοπεύει να επιτρέψει την διεξαγωγή ερευνών από το Nautical Geo.

Η Τουρκία εξέδωσε τρεις νέες Navtex με τις οποίες δεσμεύει περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενώ μια εξ αυτών περιλαμβάνει και μέρος της ΑΟΖ της Ελλάδας, στην ρότα που επρόκειτο να πλεύσει το Nautical Geo.

Διπλωματικές πηγές στην Λευκωσία εκτιμούν ότι η παρεμπόδιση του Nautical Geo από την Τουρκία έχει διπλό στόχο. Από την μία να στείλει μήνυμα στην ΕΕ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η υπόθεση του East Med, χωρίς δική της εμπλοκή και από την άλλη να προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Exxon Mobil η οποία έχει προγραμματίσει γεώτρηση τον Νοέμβριο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν η αμερικάνικη εταιρεία έκανε και στο παρελθόν γεώτρηση στην περιοχή της Κύπρου, η Τουρκία έμεινα μακριά από τον χώρο των ερευνών και απέφυγε την δημιουργία έντασης.

Η Λευκωσία, θα ανέμενε πέραν της φραστικής καταδίκης της Τουρκίας, από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, την έμπρακτη στήριξη της, με ναυτική παρουσία στην περιοχή.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, υπονομεύει και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού, παρά το ότι διαπιστώνεται ότι υπάρχει πλέον χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών και ούτως ή άλλως τα περιθώρια είναι στενά.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί άνευ σημασίας και η επικρότηση των ενεργειών της Τουρκίας από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ ο οποίος ανέφερε πως η απάντηση της Άγκυρας στην παρουσία του Nautical Geo ήταν η κατάλληλη.

Για όσο διάστημα το θερμόμετρο στην περιοχή βρίσκεται στο κόκκινο, δεν αναμένονται εξελίξεις στο κυπριακό, καθώς ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν προχώρησε σε ανακοίνωση για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του, λόγω της υπαναχώρησης των Τουρκοκυπρίων, από την συμφωνία που είχε επιτευχθεί στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη πριν λίγες μέρες.

Η διστακτικότητα του ΓΓ του ΟΗΕ, προκάλεσε την αντίδραση του Κύπριου Προέδρου, ο οποίος αμφισβήτησε εμμέσως την αντικειμενικότητα του Αντόνιο Γκουτέρες.

Χθες ο Κύπριος Πρόεδρος κατά την διάρκεια συνάντησης του με τον Πολωνό ομόλογο του στην Λευκωσία, αναφερόμενος στην παρενόχληση του Nautical Geo, έκανε λόγο για «μια ενέργεια με την οποία όχι μόνο πλήττονται τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, αλλά η Τουρκία υπονομεύει για ακόμη μια φορά την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος αναφερόμενος στην παρενόχληση του Nautical Geo, είπε πως στόχος είναι να συνεχίσει κανονικά τις έρευνές του στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις τουρκικές παρενοχλήσεις.

Υπενθύμισε ότι το πλοίο συμμετέχει στις έρευνες μέσω προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι η Ένωση, έχει ήδη αντιδράσει στις προκλήσεις με τις δηλώσεις εκπροσώπου της Commission, Πίτερ Στάνο. Ο κ. Στανό είχε αναφερθεί στις προϋποθέσεις βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι η βιώσιμη αποκλιμάκωση και μία άλλη η εποικοδομητική δέσμευση και η αποχή από μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις εναντίον της ΕΕ ή κρατών-μελών. Επεσήμανε ότι παραμένουν αυτές οι προϋποθέσεις και λαμβάνονται υπόψη από τα κράτη-μέλη στην αξιολόγηση της κατάστασης.Πολιτική