Πολιτική

Κυπριακή προεδρία για Pandora Papers: «Ουδέν μεμπτό εντοπίζεται» για τον Αναστασιάδη

«Τα δημοσιεύματα ρητώς αναφέρουν ότι καμία εμπλοκή του Προέδρου δεν υπάρχει» ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της για τα Pandora Papers η κυπριακή προεδρία

Η όποια προσπάθεια αναπαραγωγής ανυπόστατων ισχυρισμών, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο, παρά μικροκομματικές σκοπιμότητες και αυτές εις βάρος του θεσμού του Προέδρου και του κύρους της χώρας, αναφέρει η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή της.

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα ξένου Τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η Προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «τα Pandora Papers αφορούν σε έγγραφα, που χρονολογούνται από το 2015 και περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για μεμπτή δραστηριότητα, που αφορά 35 νυν και πρώην ηγέτες όπως και 330 δημόσιους αξιωματούχους».

Σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «ουδέν μεμπτό εντοπίζεται».

«Τα δημοσιεύματα ρητώς αναφέρουν ότι καμία εμπλοκή του Προέδρου δεν υπάρχει. Όπως ξεκάθαρα καταγράφει η έρευνα ο Πρόεδρος ούτε μετείχε στη δημιουργία ούτε και είχε ή έχει συμμετοχή σε τέτοιου είδους εταιρείες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνει ότι η Κυβέρνηση «εντοπίζοντας ζητήματα ελέγχου που προέκυπταν από εταιρείες που το νομικό τους καθεστώς παρείχε τη δυνατότητα μη αποκάλυψης των πραγματικών δικαιούχων (Shell Companies και Offshore εταιρειών), ήδη από το 2018 τερμάτισε τη λειτουργία των εταιρειών κέλυφος, ενώ πρόσφατα με νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, επιβάλλεται υποχρέωση τήρησης μητρώου δικαιούχων για όλες τις εταιρείες».

Συνεπώς, καταλήγει, «η όποια προσπάθεια αναπαραγωγής ανυπόστατων ισχυρισμών, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, και αυτές εις βάρος του θεσμού του Προέδρου και του κύρους της χώρας».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική