8 Μαΐου 2021

Κυπριακό: Ικανοποίηση ΕΕ και Βρετανίας για την πενταμερή στη Γενεύη παρά το αδιέξοδο

«Δεν υπάρχει ακόμα κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά καλωσορίζω τη δέσμευση από όλες τις πλευρές να συναντηθούν ξανά στο εγγύς μέλλον», λέει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών 

Η ΕΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι συμμετέχοντες στη Γενεύη συμφώνησαν για μια άλλη συνάντηση 5 + 1 για το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο δήλωσε πως «παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και υπενθυμίζω ότι η ΕΕ συνεχίζει με την υποστήριξή της στις προσπάθειες του ΟΗΕ και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την επόμενη συνάντηση». «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα, ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για μια άλλη συνάντηση 5 + 1 και, όπως είπα, η ΕΕ συνεχίζει την υποστήριξή της στον ΟΗΕ και σε όλες τις προσπάθειες στο πλαίσιο αυτό», σημείωσε.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ χαιρέτισε με ανάρτηση στο Twitter από τη Γενεύη την απόφαση για σύγκληση νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Οι άτυπες συνομιλίες αυτής της εβδομάδας για λύση του Κυπριακού ολοκληρώθηκαν. Δεν υπάρχει ακόμα κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά καλωσορίζω τη δέσμευση από όλες τις πλευρές να συναντηθούν ξανά στο εγγύς μέλλον. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για την αναζήτηση μίας δίκαιης και διαρκούς λύσης», ανέφερε η ανάρτηση του κ. Ράαμπ.

Βρετανική κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι αν και δε βρέθηκε σε αυτή τη συνάντηση κοινό έδαφος, όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, παρόλα αυτά «όλες οι πλευρές δεσμεύθηκαν» να συναντηθούν ξανά στο εγγύς μέλλον και να συνεχίσουν με άτυπες συνομιλίες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία.Πολιτική