2 Δεκεμβρίου 2022

Κυπριακό: «Κίνδυνος να χαθεί οριστικά η Αμμόχωστος και τα κατεχόμενα» λέει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής

«Αν δεν γίνει κάτι χθες, πολύ σύντομα θα είναι πάρα πολύ αργά» προειδοποιεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για το Κυπριακό – Εξηγεί τις επιδιώξεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας για τον Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του Κυπριακού λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν γίνει κάτι χτες πολύ σύντομα θα είναι πάρα πολύ αργά και για την Αμμόχωστο και για την κατεχόμενη μας περιοχή, και για τη λύση του Κυπριακού». Αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως «αυτό που συμβαίνει είναι δραματικό» και πως αυτή «είναι ίσως η τελική φάση της πλήρους καταστροφής των προοπτικών και της λύσης και της επανένωσης του τόπου».

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας είπε πως «αυτό που επιζητούν και η Τουρκία και οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους, ως πρώτη τους προτεραιότητα, δεν είναι τα δυο χωριστά κράτη στην Κύπρο αλλά δυο οντότητες, οι οποίες θέτουν από κοινού κάποιες συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ιδιαίτερα θέματα εξωτερικής εκπροσώπησης και εκπροσώπησης στην ΕΕ, ούτως ώστε αφενός να έχουν την ανεξαρτησία τους, και αφετέρου να μπορεί η Τουρκία να ελέγχει και το σύνολο της Κύπρου και να έχει και χέρι και λόγο στα της ΕΕ».

«Αυτή είναι η πραγματική και η τελική επιδίωξη της τουρκικής πλευράς», σημείωσε, επισημαίνοντας πως μετά την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας «μας είχαν μιλήσει για δυο κράτη και μετά δοκίμασαν να μας παρουσιάσουν ως υποχώρηση το ότι λένε μεν για δυο κράτη, αλλά θα μπορούσε να ήταν και κυριαρχική ισότητα».

Αυτό στην πραγματικότητα, «είναι επιδείνωση της έννοιας των δυο κρατών», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, προσθέτοντας «αυτό είναι το αφήγημα το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Ανοησίες τα χρήματα από το φυσικό αέριο

Για τα ενεργειακά είπε πως ο ίδιος δεν είναι της σχολής που λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε τα ενεργειακά κατά τρόπο που να δίνουμε λόγο σε οποιονδήποτε πέραν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανέφερε πως αυτό θα ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο, για να σημειώσει πως και σε αυτόν τον τομέα είμαστε θύματα της τουρκικής προπαγάνδας αλλά και κάποιου εσωτερικού δικού μας αφηγήματος, που δημιούργησε την εντύπωση «ότι περίπου θα γίνουν σεΐχηδες και πετρελαιάδες». «Αυτά τα πράγματα είναι ανοησίες. Δεν υπάρχουν χρήματα από το φυσικό αέριο για να μοιραστείς με κανένα ούτε και για μας», πρόσθεσε.

Είπε πως «στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτός ο τόπος μπορεί, αν θέλει και εάν είναι σοβαρός, να έχει φυσικό αέριο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του και αυτόν ακόμα είναι αμφίβολο εάν είναι συμφέρον από πλευράς τιμών, αλλά τουλάχιστον δημιουργεί αυτονομία και ανεξαρτησία και συμβάλλει στην ενεργειακή μας ασφάλεια, εμάς και της ΕΕ. Όλα τα άλλα είναι ζητήματα στα οποία την ατζέντα την καθορίζει η Τουρκία και είμαστε θύματα», επεσήμανε.

Ανέφερε πως ιδανικά θα έπρεπε να γίνει οριοθέτηση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, «αλλά η Τουρκία το παίζει και σε αυτό το θέμα σε δυο ταμπλό, γιατί έναν είναι αυτό που αφορά τα λεγόμενα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που της επιτρέπουν δήθεν να κάνει γεωτρήσεις όπου θέλει στην κυπριακή ΑΟΖ και άλλον είναι οι διεκδικήσεις που έχει άμεσα και συγκεκριμένα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στα βόρεια και στα δυτικά όπου η θεωρία της είναι πως τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες».Πολιτική